Det fackliga idéinstitutet Katalys har presenterat en pensionsrapport som visar att dagens pensionssystem leder till fattigdom. I rapporten Pensionssveket belyser organisationen de största problemen med dagens pensionssystem.
– Problemet är att dagens pensionssystem ger oacceptabelt låga pensioner, att det omfördelar från låginkomsttagare till höginkomsttagare och det saknar helt demokratisk legitimitet, enligt Katalys pensionsutredare, ekonomen Elisabeth Lindberg.
Rapporten varnar för att: ”Miljontals hårt arbetande människor i Sverige kommer efter avslutat arbetsliv att få känna in på bara huden hur ålderdomen blir en lång period av mycket låga inkomster, rent av fattigdom.”
Dessutom visar rapporten att risken för fattigdom på äldre dagar är särskilt stor för kvinnor, bland annat eftersom ”kvinnor fortfarande lever längre än män och dessutom oftare arbetar deltid under sina yrkesliv”.
Slutsatsen som dras i rapporten är att det nya pensionssystemet inte svarar upp mot vad dess skapare lovade i mitten av 1990-talet – att systemet skulle leverera bra pensioner inom ramen för finansiell stabilitet. I stället fick vi följande:
-
Låga pensioner som i värsta fall leder till fattigdom på äldre dagar.
-
En omfördelning av pensionskapital från lågutbildade arbetare, deltidsarbetande, långtidssjukskrivna och utrikes födda, till andra.
-
De som i stället gynnas är högutbildade som lever längre och har arbeten där yrkeslivet lätt kan förlängas in i 70-årsåldern.
– Ett nytt pensionssystem måste till skillnad från dagens ojämlika och orättfärdiga system klara att upprätthålla pensioner som ger en god inkomsttrygghet, utjämnar inkomstskillnader och ändå är statsfinansiellt stabilt, säger Daniel Suhonen, chef på Katalys.
Katalys anser därför att Socialdemokraterna måste ta fram ett förslag på ett nytt pensionssystem, gärna i samarbete med fackföreningsrörelsen.