Prenumerera

Logga in

Nya terrordåd i Bagdad, Kabul och London

Bara dagar in i den muslimska heliga fastemånaden ramadan genomförde IS-sympatisörer terrordåd i Bagdad i förra veckan och i London i lördags. 17 dödades i Bagdad och sju i London. I Kabul dödades 150 människor när en bilbomb sprängdes på onsdagen – den blodigaste attacken på 16 år. Ingen har tagit på sig dådet. 130 imamer i Storbritannien har sagt att de vägrar ge de tre dödade attentatsmännen i London en muslimsk begravning.

En av attentatsmännen i Londonattacken i lördags, Rachid Redouane, ska ha också ha kallat sig Rachid Elkhdr. En annan av attentatsmännen, Khuram Shazam Butt, var känd för polisen, förekommer i en brittisk tv-dokumentär om jihadister från 2015 och en tidigare vän till honom, och en granne, ska ha varnat myndigheterna om hans radikalisering. Flera moskéer hade också förbjudit honom från att be där, bland annat efter att ha uppmanat unga moskébesökare att inte delta i val.

Båda ska enligt tv-kanalen Sky News tillhöra nätverket kring den förbjudna organisationen al-Muhajiroun som länge styrts av hatpredikanten Anjem Choudary. Choudary beskrivs som rekryterare för jihadister, han har kopplats till fler än 100 misstänkta terrorrekryter, och dömdes förra året till fängelse för att ha stött IS/Daesh efter att ha svurit trohetsed till dem. I söndags tog IS/Daesh på sig ansvaret för dådet genom sin kanal al-Amaq. På lördagen och på söndagen återpublicerade IS/Daesh den uppmaning från den döde talesmannen Abu Muhammad al-Adnani, att attackera ”korsfararna” med skjutvapen, knivar och lastbilar och att attacker under ramadan skulle belönas mångfaldigt.

På måndagen namngavs de båda av polisen, och på tisdagen namngavs den tredje som Youssef Zaghba med italiensk och marockansk bakgrund som ska ha funnits på en terrorlista efter att han stoppats då han försökte resa till Syrien 2016. Alla tre attentatsmännen sköts ihjäl av polisen efter att de först kört på gångtrafikanter vid London Bridge och därefter börjat knivhugga människor på restauranger och pubar i närliggande Borough Market. Till skillnad från terrorattentatet i Manchester för ett par veckor sedan verkar inte så mycket planering ligga bakom dådet i London.

Vägrar begrava attentatsmännen

130 imamer och religiösa ledare i landet har meddelat att de vägrar ge männen en traditionell muslimsk begravning. I ett uttalande säger de att är chockade och känner ”ren avsky för dessa kallblodiga mord”. De säger vidare: ”Vi kommer inte genomföra den traditionella islamiska begravningsbönen för attentatsmännen och vi uppmanar också andra imamer och religiösa ledare att dra tillbaka det privilegiet. Detta eftersom sådana oförsvarbara handlingar strider emot islams upphöjda lära”, rapporterar The Guardian.

I förra veckan, bara två dagar efter ramadan inletts, genomförde IS/Daesh ett dubbelt terrordåd i Bagdad. Det första skedde mot al-Faqma glassbar i det shiadominerade Karrada-distriktet. Familjer hade samlats för äta glass efter att ha brutit fastan när en bilbomb sprängdes. Fem dagar efter dådet öppnade glassbaren på nytt efter att ha jobbat intensivt med röjningsarbetet. På Facebook skrev glassbaren: ”Livet måste fortsätta, vi måste stå emot terrorismen, och vårt arbete måste gå vidare”. Karrada drabbades svårt förra året då IS/Daesh sprängde en massiv bomb i en kylbil, nära 300 människor dödades då. I ett andra bombattentat i förra veckan dödades ytterligare 14 människor i Bagdad. Även det dådet tog IS på sig ansvaret för.

I förra veckan sprängdes också en massiv bomb i Afghanistans huvudstad Kabuls diplomatkvarter, intill den tyska ambassaden och i närheten av affärer och marknader. Hundratals afghaner köade vid sjukhusen för att ge blod efter attacken, rapporterar CNN. Först rapporterades 90 ha dödats och flera hundra skadats, men under tisdagen meddelade president Ashraf Ghani att dödssiffran stigit till 150. Det gör attacken till den blodigaste sedan 2001 då talibanernas styre trängdes undan av amerikanska styrkor.

Ingen har hittills tagit på sig dådet. Talibanerna har sagt att de inte ligger bakom bomben, men enligt den afghanska regeringen ska Haqqaninätverket, som står talibanerna nära och har sin bas i Waziristan i Pakistan, ligga bakom den, rapporterar BBC. Bomben som tros ha funnits i en lastbil detonerades alltså i diplomatkvarteren och var kännbar för flera länders ambassader som ligger i närheten, och visade sårbarheten i Kabul trots de stora säkerhetsarrangemangen i stadsdelen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV