Prenumerera

Logga in

Nya Zeeland: Jämställdhet mellan fotbollslandslag i sikte

Spelarfacket i Nya Zeeland vill få till stånd ett gemensamt kollektivavtal för dam- och herrlandslagen i fotboll. Lyckas de blir de de första i världen med ett sådant avtal. De följer samtidigt Norge i spåren som nyligen införde jämställda ersättningsnivåer för sina landslag och visar att jämställdhet inte är någon utopi.
– Det här är ett viktigt ögonblick för nyzeeländsk fotboll, säger tidigare landslagsspelaren, Sarah Gregorius.

Spelarfacket The New Zealand professional footballer’s association vill få till ett avtal med lika villkor mellan dam- och herrlandslagen, med samma ersättningsnivåer och lika reseavtal när landslagen deltar i landskamper eller turneringar. Det är framför allt vad gäller resorna som ett likställt avtal skulle göra störst skillnad för Nya Zeelands damlandslag i fotboll, även kallade the Football ferns. Avtalet kommer också att innebära att båda landslagen får 40 procent av internationella fotbollsförbundet Fifas prispengar vid internationella turneringar, men då ersättningsnivåerna ligger på så olika nivåer kommer det inte innebära en likhet i nivå av prispengar. Men det är ändå en viktig princip säger tidigare landslagsspelaren Sarah Gregorius i en intervju med Radio New Zealand:

– Diskrepansen är stor mellan herr- och damfotboll men det skulle säga att det inte kommer att vara fallet när du representerar ditt land och det är symboliskt mycket viktigt Att när du spelar i landslaget blir du behandlad lika, det finns jämställdhet, säger hon.

Ali Riley spelar till vardags i FC Rosengård. Här hyllas hon av fans efter en match mot Djurgården. Foto: Bella Frank.


Och skillnad i resenivåerna skulle innebära mycket eftersom damlandslaget i dagsläget reser i ekonomiklass – inte minst för de nyzeeländska utlandsproffsen som spelar i Europa. För att resa hem inför en landskamp tar det dem omkring två dygn, vilket innebär att det blir ont om vila innan och efter match, förklarar Rosengårdspelaren och nyzeeländska landslagsspelaren Ali Riley:

– Det påverkar min insats både för mitt land och för min klubb, vilket är mitt jobb, så den här lilla förändringen skulle betyda mycket, säger hon i radiointervjun.

– Nya Zeeland har alltid legat i täten vad gäller jämställdhet så jag tycker det är dags för vårt förbund att ta sitt ansvar, fortsätter Riley.

87 procent överväger sluta i förtid

Både Sarah Gregorius och Ali Riley pekar på en undersökning bland damfotbollsspelare som visar att en stor majoritet av de tillfrågade överväger att avsluta sin karriär i förtid på grund av de dåliga villkor som råder kring damfotbollen. Det internationella spelarfacket Fifpro presenterade i augusti i år resultat från en undersökning med 3 300 fotbollsspelare i 33 länder på elitnivå. Av dem var det 87 procent som svarade att de funderade på att lägga av med fotbollen i förtid, innan dess att de nått sin toppnivå. Detta är ett stort avbräck för sporten för forskning visar också att de lag som når längst i internationella turneringar är de som har högre genomsnittsålder. Enligt undersökningen, som presenteras i sin helhet senare under 2017, är 66 procent av landslagsspelarna missnöjda med turneringars prispengar, 50 procent får ingen lön av sina klubbar och 35 procent av landslagsspelarna får inte betalt för att representera sitt land.

– Vår forskning visar hur svårt det är även för landslagsspelare att göra karriär inom fotbollen. Spelare som ägnar år av sina liv för att nå toppen av idrotten borde självklart få en mer rättvis del av fotbollens inkomster, sade Fifpros generalsekreterare Theo van Seggelen då och Caroline Jönsson, grundare av stiftelsen Fairpay och ordförande för Fifpros damfotbollskommitté sade:

– Resultaten från studien är ett kraftfullt budskap om svårigheterna som damfotbollsspelare har i dag.

Liksom i Danmark och i Norge har de nyzeeländska herrarna stött damernas kamp för jämställdhet, något både Gregorius och Riley uppskattar:

– De har varit fantastiska, säger Gregorius.

Nya Zeeland är ett av fem länder som söker värdskapet för fotbolls-VM 2023. För Sarah Gregorius är ett jämställt avtal viktigt inte bara för de som i dagsläget spelar i Nya Zeelands fotbollslandslag:

– Att säkra jämställda rättigheter i sporten kommer att betyda mycket för det lilla antal kvinnor som kommer att omfattas direkt av förändringarna – men det skulle också kunna leda till förändring på andra ställen, i andra idrotter, och en förändring av attityder generellt i samhället, säger hon till TV New Zealand.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV