Femåriga tillfälliga uppehållstillstånd, men stopp för permanenta i alla EU:s medlemsländer – det är innebörden av ett nytt lagförslag som EU-parlamentet ställt sig bakom.
– Ett otroligt svek, säger Eliot Wieslander, generalsekreterare på Läkare i världen.
Förra veckan fick förslaget om femåriga tillfälliga uppehållstillstånd stöd av en stor majoritet i EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter. Nu kommer förslaget att bli EU-parlamentets förhandlingslinje i diskussionerna med EU-kommissionen och medlemsländerna om gemensamma asyllagar.
Om förslaget går igenom innebär det även att inga medlemsländer kommer att kunna utfärda permanenta uppehållstillstånd.
Sverige har sedan hösten 2015 haft en tillfällig asyllag där endast uppehållstillstånd på 13 månader respektive 3 år utfärdas. Argumentet vid införandet var att Sverige behövde ett andrum för att kunna driva frågan i EU – så att andra medlemsländer skulle ta emot fler flyktingar. Eliot Wieslander, generalsekreterare för Läkare i världen, är en av de som har kritiserat regeringens vändning i asylfrågan och nu även EU-parlamentets nya linje:
– Jag känner en stor sorg, det är ett otroligt svek mot det som för mig är Sverige. Vi ser oss själva som en humanitär stormakt, men i det här fallet så har vi snarare gått före i ett race to the bottom.
Förslaget är en del av det asylrättspaket som nu förhandlas i EU:s olika instanser. Syftet är att förändra EU:s gemensamma asyllagar så att asylsökande ska få samma villkor oavsett vilket EU-land asyl söks i. Lagarna kommer därför att vara tvingande. Även Malin Björk (V), ledamot i EU-parlamentet, är kritisk:
”Trots att parlamentets position innebär att alla får fem års uppehållstillstånd istället för ett eller tre år, som kommissionen föreslog, är det inte acceptabelt att EU tvingar medlemsländer till en miniminivå, istället för att försöka förbättra skyddet för människor på flykt. Jag är förbannad”, skriver hon i ett uttalande.
Uppehållstillstånd ska kunna dras tillbaka
EU-parlamentet föreslår även att uppehållstillstånd ska kunna dras tillbaka om ett allvarligt brott har begåtts och om situationen i personens hemland har förbättras avsevärt. Eliot Wieslander menar att detta är problematiskt då personer som trots att de fått uppehållstillstånd när som helst skulle kunna fråntas det.
– Det kommer innebära en förstärkning av det andra klassens medborgarskap som vi ser redan i dag: där det inte finns trygghet, där man hela tiden behöver oroa sig för att bli utvisad och där incitamenten för att etablera sig därför minskar avsevärt. Det kommer att öka segregationen och alla de problem som kommer med ökad segregation.
Möjlighet till motstånd
Men än har inte förslaget gått igenom. Eliot Wieslander hoppas förslaget kommer att öka möjligheten för privatpersoner och organisationer att protestera mot tillfälliga uppehållstillstånd.
– Jag hoppas att detta kommer att leda till ett förnyat tag hos medborgarrättsrörelsen och hos oss som arbetar med mänskliga rättigheter. Nu när lagen har varit tillfällig så har det varit svårt att kritisera den eftersom vi då fått svaret ”den är bara tillfällig”. Det här är något som går att säga nej till, att göra motstånd mot, säger Eliot Wieslander.
Feministiskt perspektiv har utan resultat sökt migrationsminister Morgan Johansson (S) för en kommentar. Ministerns pressekreterare skriver i ett mejl att ”EU-parlamentets förslag påverkar inte Sveriges hållning i pågående förhandlingar i ministerrådet. Vi står fast vid att vi i första hand vill se en möjlighet att bevilja permanenta uppehållstillstånd”.
22-23 juni hålls ett EU-toppmöte i Bryssel där migrationsfrågan kommer att diskuteras. I anslutning till mötet hålls en stor EU-konferens med migrationstema, där bland andra migrationsminister Morgan Johansson och EU-parlamentsledamoten Malin Björk kommer att tala.