Startsida - Nyheter

Nytt Ottarpris instiftas av tidningen Arbetaren

Elise Ottesen-Jensen var bland annat redaktör för tidningens kvinnosida ”Kvinnan och hemmet” och det var under den här tiden hon började använda signaturen Ottar.

– Det pågår ett kroppsligt, socialt och ekonomiskt krig mot kvinnor jorden runt. Grunden för kvinnors emancipation, för vår rätt att behandlas som fullvärdiga människor och medborgare, har lagts av feministiska pionjärer som Elise Ottesen-Jensen, säger Arbetarens redaktionssekreterare Cecilia Irefalk i tidningen.

– Vi på Arbetaren vill uppmärksamma det arbete som bedrivs av hennes efterföljare för att flickor och kvinnor ska slippa utnyttjas och hållas nere, individuellt och strukturellt. Det är ett arbete som många gånger sker i det fördolda, på kvinnojourer och i flyktingboenden, på skolor och vårdkliniker.

Arbetarens chefredaktör Toivo Jokkala säger till Feministiskt perspektiv att han hoppas att priset kan bidra till större uppmärksamhet till de frågor som Ottar drev och stred för:

– Vi hoppas att Ottarpriset ska bidra till att sätta fokus på hur kampen mot de ekonomiska orättvisorna i samhället hänger ihop med sexualpolitisk och feministisk kamp. Att mycket återstår att göra när det gäller till exempel kvinnors reproduktiva hälsa, men att det också finns många människor som kämpar för att vi ska gå framåt, och inte bakåt, på det området.

– Sedan hoppas vi förstås också att priset ska bidra till att hålla minnet av Elise Ottesen-Jensen och hennes pionjärinsatser vid liv.

Priset kommer att delas ut årligen och det första priset ska tillkännages på Elise Ottesen-Jensens födelsedag den 2 januari 2018. Fram till den 20 november tas nomineringar emot på personer som verkar i Ottars anda.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV