Nyheter

Öppen slavhandel i Libyen

Nu börjar medier rapportera om regelrätta slavmarknader i Libyen där unga män auktioneras ut till högstbjudande, och Afrikanska unionen kräver enligt TT att libyska myndigheter utreder saken. Ett reportage från CNN, bevittnar reportrar med dolda kameror hur ett dussintal personer säljs i en lokal i utkanten av Tripoli.

Feministiskt perspektiv har tidigare skrivit om hur EU aktivt, genom avtal med Libyen hindrar många från att kunna lämna våld och slaveri, bland annat genom stora EU-bidrag till den libyska kustbevakningen. Att barn och unga killar och tjejer från bland annat Eritrea, Gambia och Nigeria skickas tillbaka i händerna på milismän, smugglare och andra kriminella i Libyen, innebär enligt flera organisationer innebär att EU begår brott mot mänskliga rättigheter.

På lördag hålls manifestationer i Malmö, Göteborg samt utanför Libyens ambassad i Stockholm mot handeln med människor som stoppas från att fly våldet och slaveri.

”Istället för lovade resor för ett bättre liv till Europa blir människor från Nigeria, Niger, Somalia, Ethiopien och från andra afrikanska länder sålda som boskap, eller som jordbruksredskap. Vi kan inte blunda inför detta, vi får inte blunda!”, skriver arrangörerna av demonstrationen i Göteborg.

”Det är dags för oss att se till så att deras röster blir hörda och för Libyen och dess ambassad att stå upp mot dessa hemskheter! Tillsammans är vi starka och kan påverka världen till en bättre plats.” skriver arrangörerna för Malmödemonstrationen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV