Nyheter

Öppnare attityder kring hbtq bland fotbollsfans

Nästa år kommer herrfotbolls-VM arrangeras i Ryssland, ett land som på senare år infört allt mer repressiv lagstiftning mot hbtq-personer. Men tittar man på den senaste undersökning som fotbollsappen Forza football tillsammans med hbtq-organisationen Stonewall har genomfört har stödet för hbtq-personer ökat dramatiskt. I den förra undersökningen som gjordes 2014 var det bara 21 procent av de ryska herrfotbollsfansen som sade sig vara bekväma med att en öppet homosexuell eller bisexuell spelare skulle spela i det ryska landslaget, i den nya undersökningen – där 55 000 supportrar från 38 länder och fem olika världsdelar har deltagit – är det 47 procent som är det.

Även i Storbritannien har stödet ökat, nu är fyra av fem fotbollsfans positiva till en homosexuell eller bisexuell spelare i herrlandslaget. Allt går dock inte framåt. I Brasilien har fansens attityder blivit mer intoleranta, där har stödet sjunkit med sju procent, men fortfarande är det 60 procent som är positiva. Också i Italien har stödet sjunkit, med sex procent. Nu är det 62 procent som säger sig vara positiva till en homosexuell eller bisexuell spelare i landslaget. I Sverige är 78 procent av supportrarna positiva till det, lite knappt över det globala snittet som ligger på 76 procent, och en procent lägre än i undersökningen för tre år sedan.


Sverige halkar efter

En annan fråga som undersökningen har ställt är huruvida Internationella fotbollförbundet (Fifa) bör väga in hur hbtq-rättigheterna ser ut i de länder som ansöker om att stå värd för VM. Globalt sett anser 64 procent av fotbollsfansen att Fifa bör göra det. Island och Irland är de två länder som placerade sig högst i den frågan, 77 respektive 70 procent av deras fotbollssupportrar anser att Fifa borde låta hbtq-rättigheter spela roll, bland de svenska supportrarna var det 68 procent som var för. Bara 14 procent av supportrarna i Qatar, som står värd för VM 2022, håller med om det påståendet och placerar sig därmed i botten tillsammans med grannländerna Förenade arabemiraten och Saudiarabien, och därefter hamnar Ryssland där 26 procent av supportrarna tycker att hbtq-frågor bör spela in i valet på värdland.

Huruvida fotbollsklubbar bör delta i utbildningar kring hbtq-frågor och för att motverka homofobi svarade 68 procent ja på. Uppdelat på länder ser siffrorna annorlunda ut. De som är mest positiva är de spanska supportrarna, 82 procent av dem svarade ja till det. 75 procent av de brittiska fansen var för det, och bland de amerikanska, grekiska och tjeckiska fansen var 64 procent för – Sverige halkar efter med bara 62 procent som var positiva. Något förvånande var det bara 56 procent av de tyska fansen som tyckte det var en bra idé och de placerar sig därmed 12 procent under det globala snittet. I botten hamnar fansen i Saudiarabien med 23 procent. Vad gäller stödet till kampanjer som regnbågsfärgade skosnören, som drogs igång av Stonewall i Storbritannien 2013, är stödet störst bland islänningarna med 77 procent, bland de svenska fansen står 65 procent bakom idén. Stödet är lägst i Saudiarabien och Egypten med 7 respektive 8 procents stöd.

43 procent av supportrarna har själva sett eller hört homofobiskt beteende i samband med matcher. 66 procent av de spanska supportrarna, 59 procent av de albanska och 53 procent av de svenska supportrarna har det, medan bara 21 procent av de ryska och jordanska supportrarna säger sig ha bevittnat homofobi vid matcher. Av de fans som säger att de skulle rapportera ifall de bevittnar homofobi ligger Islands på nytt i topp – 83 procent säger det, och spanska fansen ligger tätt intill med 79 procent medan det bland svenska supportar ligger betydligt lägre med 67 procent. I botten ligger återigen Gulfländerna Qatar och Saudiarabien, dock svarar 26 procent att de skulle agera.

Ingen öppet homosexuell eller bisexuell herrfotbollsspelare finns i någon av Europas fem bästa ligor. I Sverige har Anton Hysén, som i dag spelar division tre-laget Torslanda, betytt mycket då han kom ut som homosexuell 2011. I Storbritannien kom Robbie Rogers ut som homosexuell, dock efter han avslutat sin karriär. Då han fick så positivt bemötande beslutande han sig för att återuppta spelarkarriären och spelade mellan 2014 och 2017 för Los Angeles Galaxy.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV