Prenumerera

Logga in

Otillgänglighet diskriminering enligt banbrytande dom

Nästegårdsskolan i Vara gjorde sig skyldig till diskriminering av en 14-årig elev, som använder rullstol, när bristande tillgänglighet inte åtgärdades. Det slog Skaraborgs tingsrätt fast i en dom på onsdagen. Lika unikas ordförande Maria Johansson ser domen som banbrytande och en framgång för de som kämpar för ett samhälle tillgängligt för alla.

– Det är en banbrytande dom och en framgång för oss som jobbar mot den bristande tillgängligheten i samhället. Den visar att diskrimineringslagens nya bestämmelser om bristande tillgänglighet som en form av diskriminering har betydelse. Domen visar samtidigt politiker och andra beslutsfattare att förbättrad tillgänglighet måste prioriteras mycket högre än i dag, säger Maria Johansson i en kommentar på Lika unikas hemsida efter att ha tagit del av domen i det första fall som prövas enligt ny tillgänglighetslagstiftning.

Samtidigt som Maria Johansson gläds åt den fällande dom, som slår fast att eleven ska kunna röra sig självständigt i hela skolan, konstaterar hon att problemet är omfattande och drabbar många elever runt om i Sverige. Detta bekräftas i en rapport från Skolverket som publicerades 2016, och visar på omfattande brister, men också mycket stora skillnader mellan skolor.

– Jag efterlyser fortfarande en proposition från regeringen som tar bort de återstående undantag från diskrimineringsförbudet som finns i dag. Det hade regeringen utlovat till 21 mars i år. Borttagna undantag skulle stärka arbetet mot diskrimineringen ytterligare och det är hög tid för regeringen att leverera, säger Maria Johansson, som också efterlyser skärpt tillsyn när det gäller att efterleva regelverket.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har drivit fallet som principiellt viktigt. Den 14-åriga elevens skolgång har försvårats allvarligt av bristfälliga ramper, höga trösklar och avsaknad av dörrautomatik, enligt DO.

– Den här domen är viktig eftersom den understryker att en skolmiljö måste vara anpassad för elever med funktionsnedsättning, säger Anna Rosenmüller Nordlander, processförare på DO.

Tingsrättens dom innebär att kommunen ska betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till eleven. DO konstaterar dock att domen ännu inte vunnit laga kraft och därmed kan komma att överklagas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV