Startsida - Nyheter

Parasport: Var femte kvinna drabbad av trakasserier

En av fem kvinnor inom parasporten har utsatts för sexuella trakasserier. Det visar en enkätstudie som Parasport Sverige låtit göra externt med anledning av #metoorörelsen.

– Den här enkäten ger oss mycket viktig kunskap om hur framförallt kvinnor är utsatta inom idrotten. Denna kunskap ska vi nu använda för att skapa en bättre idrott, säger Johan Strid, generalsekreterare, i ett pressmeddelande på Parasports hemsida.

Undersökningen har ställt frågor till aktiva och ledare inom parasporten om de har blivit sexuellt trakasserade inom sporten och i så fall när detta har skett. De svarande har också tillfrågats om de haft kunskap om den hjälp de har haft rätt att få samt om de tycker att det görs tillräckligt för att motverka sexuella trakasserier inom parasporten.

– Parasport Sverige är det första idrottsförbundet som har frågat sina aktiva om de har varit utsatta för sexuella trakasserier eller liknande och besluta om en handlingsplan. Nu måste övriga idrottsförbund, och Riksidrottsförbundet, följa efter för att idrotten ska få en så komplett bild som möjligt och därmed kunna vidta rätt åtgärder.

Parasportsimmaren Maja Reichard, som också skrivit under uppropet #timeout mot sexuella trakasserier och övergrepp inom idrottsvärlden, är inte förvånad. Hon sade när hon var med i Sportextra på onsdagen att siffrorna till och med kan vara än högre:

– Var femte parasportare på elitnivå... Vi har inte ens gått ner på någon lägre nivå, och vi har inte med alla med olika förståndshandikapp. Den där siffran kan ju vara mycket högre än vad vi ser här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV