Startsida - Nyheter

Många svagheter i pensionsuppgörelsen

En blocköverskridande pensionsöverenskommelse mellan regeringspartierna och allianspartierna presenterades på torsdag.

”Pensionsöverenskommelsen omfattar hela ålderpensionssystemet (inkomstpension, premiepension och garantipension) och är en helhet där varje parti står bakom helheten. För att kunna ändra något i pensionssystemet utan att bryta överenskommelsen krävs att samtliga sex partier står bakom förändringen” lyder det.

– Det viktigaste för Socialdemokraterna är att vi förbättrat för de sämst ställda pensionärerna. Vi förbättrar garantipensionen och höjer bostadstillägget. Dessutom ser vi till att kasta ut skurkarna ur pensionssystemet, säger socialminister Annika Strandhäll till TT och syftar på att oseriösa fondbolag kastas ut ur premiepensionssystemet, som enligt pensionsgruppens ska behållas men reformeras för att ge bättre trygghet och högre framtida pensioner.

Pensionsöverenskommelsen innebär bland annat förslag om höjd pensionsålder för uttag av den allmänna inkomstpensionen, den så kallade garantipensionen. Förslaget innebär att från 2020 höjs pensionsåldern till 62 år, 63 år vid 2023 och 64 år 2026.

Dessutom föreslås en höjning av åldersgränsen för rätten att fortsätta jobba från 67 till 69 år.


Ökar klyftor mellan män och kvinnor

Pensionärernas riksorganisation (PRO) anser att pensionsgruppens förslag med förändrade åldersgränser stärker pensionssystemet finansiellt.

– Men PRO ser en risk att förslaget leder till ökade ekonomiska klyftor bland pensionärer, ökade skillnader mellan arbetare och tjänstemän och mellan kvinnliga och manliga pensionärer, säger Christina Tallberg, ordförande PRO.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman tillsammans med socialförsäkringspolitiska talespersonen Lotten Sunna att de vill skrota nuvarande pensionsystem, inklusive börsspekulerandet med premiepensionen, och införa ett förutsägbart förmånsbaserat pensionssystem som garanterar en inkomst det går att leva av. Vidare vill partiet höja garantipensionen till 12 000 kronor i månaden ”så att Sverige slutar producera fattigpensionärer, där en absolut majoritet är kvinnor, på löpande band.”

Till Feministiskt perspektiv säger Gudrun Schyman:

– Väldigt svagt av en feministisk regering att sätta en princip om bred partipolitisk enighet före kvinnors möjligheter att ha ekonomisk självständighet efter pensionering. Många kvinnor arbetar dessutom med tunga lyft och kommer ha svårt att jobba längre. Överhuvudtaget har arbetsgruppen skjutit över de svåra frågorna till arbetsmarknadens parter, precis som förra gången. Systemet är könsneutralt men inte verkligheten. Så var det då och så är det nu!

– Det är bra att de inser att dagens system är ohållbart och att det är underfinansierat. De borde skrota nuvarande system och bygga ett nytt där staten tar ansvar för en ekonomisk trygghet på ålderns höst. Fi har ett komplett förslag för hur det skulle kunna gå till. Vi delar gärna med oss, Lotten Sunna.


Saknas en satsning på ett mänskligare arbetsliv

Fackförbundet Vision välkomnar förslaget om en höjning av den lägsta åldern för uttag av allmän pension men hänvisar till behovet av satsningar på arbetsmiljö, kompetensutveckling och jämställda löner:

– Ett längre arbetsliv kräver satsningar på ett mänskligare arbetsliv där människor orkar stanna kvar, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Pensionsgruppen är överens om att det behövs ett särskilt och långsiktigt arbete för att åstadkomma förändringar som minskar pensionsgapet mellan kvinnor och män.

Inom LO finns kritik mot att pensionsavgifterna inte höjs trots att systemet ger för låga pensioner. Däremot ser LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson positivt på att åldersgränserna för rätten till sjukförsäkring och a-kassa när åldersgränsen för att ta ut allmän pension höjs från 61 till 64 år.

– Så de stora vinnarna är de som har låg pension och de som haft ett arbetsliv där det inte orkar jobba fram till 65, för nu slipper de ta ut förtida pension, säger han till TT.

TCO välkomnar också att de övre åldersgränserna i arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen höjs, men betonar att det krävs mer än höjda åldersgränser i det allmänna pensionssystemet för att skapa ett längre arbetsliv.

– Vi hade önskat ett brett paket där partierna i pensionsgruppen även presenterat konkreta förslag för att förbättra arbetsmiljön och öka möjligheterna till att fylla på med kunskap genom hela arbetslivet så att människor faktiskt kan arbeta längre, säger Eva Nordmark, ordförande för TCO.

TCO anser att det måste finnas rimliga övergångsregler för de som börjar närma sig pensionsåldern och som planerat sitt uttag.

– De övergångsregler som föreslagits är alldeles för snäva. Det är inte rimligt att den som planerat att gå i pension om drygt två år över en natt får veta att målsnöret flyttats fram ett år. Här måste politikerna ta ansvar och tänka om. Det handlar trots allt om livsplanerna för människor som arbetat ett helt liv, säger Eva Nordmark.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv har ställt sig utanför uppgörelsen och är framför allt kritisk till att rätten att jobba kvar höjs från 67 till 69 år. Till TT säger vice vd Peter Jeppsson att arbetsgivare kommer bli mer försiktiga med att anställa äldre, snarare än att äldre kommer att kunna arbeta längre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV