Startsida - Nyheter

Peter Svensson: ”Inget jämställt samhälle utan idrottsrörelsen”

Östersund FK var nominerade i två kategorier under Fotbollsgalan som gick av stapeln på måndagskvällen och vann alltså pris för Året prestation. Tidigare under måndagen berättade ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg om arbetet i den framgångsrika klubben och hur de under nästa år kommer att jobba med jämställdhet under ett lunchsamtal arrangerat av New Republic. I samtalet deltog också Peter Svensson som tillsammans med kriminolog Nina Rung kommer att leda arbetet i ÖFK för jämställdhet och mot machokultur med början efter nyår. Nina Rung och Peter Svensson jobbar med Huskurage, ett initiativ för att förebygga våld i nära relationer. För två år sedan blev ÖFK den första idrottsföreningen i Sverige att bli ambassadörer för Huskurage och nästa år börjar en utbildningssatsning för alla i föreningen för att höja kunskaper kring och jobba förebyggande mot sexuellt våld.

Daniel Kindberg berättade hur samhällsengagemang, kultur och fotbollsframgångar kan hänga samman. För att vinna matcher har de valt att gå sin egen väg och har sedan flera år tillbaka slutat titta på hur andra klubbar gör för att vinna matcher. 2009 gjorde klubben en omvärldsanalys och kom fram till att det är slående hur lika fotbollen organiseras världen över, och att det oftast är män som han själv som styr fotbollen: Vita, heterosexuella, välbärgade män över 50. När alla andra gjorde likadant tyckte Östersund att för att lyckas behövde de gå på tvärsen, att utmana det normala, eller som Daniel Kindberg förklarar det, att göra något ”eljest”. Han förklarade att en viktig aspekt är att göra upp med skuldbeläggandet som är väldigt vanligt inom idrotten – går det dåligt i en match är det lätt att skylla på spelaren som gjorde ett misstag, målvakten eller någon annan – något Kindberg kallar ’blame culture’:

– Vi börjar med att utrota den och i stället befrämja mod, och ta in nyckelfigurer som kan jobba med vår värdegrund som är alla människors lika värde. Allt vi gör kan härledas till att vi ska vinna matcher, och för att göra det måste spelare, ledare, ordförande eller tränare tränas i beslutsfattning eller mod. Vi ska undvika fällorna i blame culture, och ta bort det stressmoment som det utgör.


Ingen jämställdhet utan idrottrörelsen

ÖFK blev förra året den första idrottsföreningen i Sverige att hbtq-certifiera sig. Sedan Karin Wahlén kom in som kulturcoach 2011 har ÖFK också jobbat med kultur, de har dansat balett, läst böcker och klubben arrangerade i fredags en rapshow där såväl spelare som ledare och Karin Wahlén själv uppträdde. I arbetet nästa år kommer fokus att ligga på att förebygga sexualbrott och våld. Det är nödvändigt att ett sådant arbete sker på bred front inom idrottsrörelsen anser Peter Svensson som 2015 utbildade 27 av 34 elitklubbar i superettan och herrallsvenskan på uppdrag av Svensk elitfotboll och antimobbningsorganisationen Friends. Han fick dock inte lov att fortsätta arbetet:

– Mitt förslag att tapetsera ett rum om allsvenska fotbollsspelare som utsatt kvinnor för våld föll inte väl ut. De ville hellre prata matchfixning. När jag berättade vad jag sett i de 27 klubbarna jag varit i och pratat för att få bort machokulturen, ville de jobba på annat sätt. De ville lyfta fram det positiva, men det har aldrig löst något som är negativt, sade Peter Svensson.

I arbetet med Östersunds FK kommer det att vara hela föreningen som deltar, liksom det har varit i arbetet hittills. När spelarna dansar Svansjön gör även de anställda på kansliet det. Peter Svensson tror att det arbete som ÖFK gjort de senaste sex åren i sig har varit våldsförebyggande:

– Jag är säker på att de har förebyggt psykisk ohälsa, genom att visa att kan både spela fotboll, dansa och göra konst. Det i sig är våldsförebyggande och skapar trygga omklädningsrum, sade han och pekade på att lagidrotten utgör en riskmiljö.

– Vi måste göra det arbete vi gör till ett en regel och inte ett undantag. Vi måste tala om vad som är ett brott, och vad är att gå över en gräns. Arbetet kommer att vara fördjupande och de ska bli bärare av en skillnad.

– Vi kommer inte få jämställt samhälle fritt från våld om inte idrottsrörelsen är med, speciellt lagidrotten.


Vill skapa livslång relation till fotbollen

På en fråga hur ÖFK ser på ungdomsfotbollen frågade sig Daniel Kindberg varför det inte i dagsläget är så att tjejlag slår killag i de tidigare åldersskikten, och han ifrågasatte också starkt att spelare väljs bort även i tidig ålder i elitsatsande lag:

– Rent biologiskt borde alla tjejlag spöa alla killag tills 15-16-årsåldern. Så är det inte i dag och det ska vi ändra. Vi måste också sluta välja bort ungarna. Sluta selektera. När ett barn är åtta år vet ingen vem som kommer vara fotbollsspelare vid 18 års ålder. Att nå resultat för oss är att skapa ett livslångt förhållande till fotbollen, sade Daniel Kindberg och menade att det inte spelar någon roll om det livslånga förhållandet leder till spel i Manchester united, i ett svenskt division fyra-lag eller på någon annan plats inom fotbollsvärlden.

– Jag bestämmer att det enda resultat de ska se till är att de har lika många med sig när de slutar som när de börjar, helst fler.

Han menade också att det är bättre att satsa ute i klubbarna och att distriktslag och ungdomslandslag borde tas bort, och inte försöka organisera fotbollen så som den organiseras på alla andra ställen i världen:

– Vi måste göra tvärtom och börja med barn och ungdomar. Krossa inte barnens drömmar, selektera dem inte. Lös gåtorna – varför ser det ut som det gör med killar och tjejer i fotbollen. Jag tror att vi kommer att revolutionera ungdomsidrotten inom 5-8 år. Det ska bli spännande, avslutade Kindberg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV