Civil rights defenders överklagar ånyo polisens beslut att tillåta Nordiska motståndsrörelsen delta med aktiviteter i Almedalen. Organisationens tidigare överklagan avvisades av förvaltningsrätten i Stockholm den 29 juni. Detta med hänvisning till att Civil rights defenders inte skulle vara berörda av beslutet, och därmed sakna talerätt.
– Sverige ska ha en effektiv lagstiftning som förhindrar rasistiska organisationer från att bedriva sin verksamhet. Förvaltningsrättens snäva tolkning av talerätten innebär att detta inte stämmer i praktiken. Därför överklagar vi beslutet till nästa instans som är Kammarrätten, säger Robert Hårdh, chef på Civil rights defenders i ett pressmeddelande.
Organisationen argumenterar för att NMR inte kan tillåtas att hålla allmän sammankomst i Almedalen på grund av risken för våld, hat och hot:
”NMR är en nazistisk organisation med en tydlig antidemokratisk våldsideologi grundad på tron om en rasöverlägsenhet, och på ett rashat som i modern tid lett till förföljelse och till Förintelsen. Enligt internationell rätt är Sverige skyldig att bedriva ett effektivt arbete mot hatbrott och förhindrande av spridning av rasistisk och våldsbejakande propaganda.”
– Nu vill vi vi att Kammarrätten visar att denna viktiga fråga tas på allvar och att fallet prioriteras så att vi får ett avgörande innan Almedalsveckan är slut, säger Robert Hårdh.
Polisens tillstånd till NMR överklagades även Fi-företrädaren Tomas Pettersson som bor på Gotland. Han ansågs ha talerätt, men överklagan avslogs då rätten inte fann några omständigheter i den som visade att polisens beslut var olagligt, rapporterar P4 Gotland.