Nyheter

Protester mot EU-domen: ”Diskriminering i lagens namn”

EU-domstolen fattade den 14 mars ett beslut som ger europeiska företag med en allmän policy som förbjuder alla anställda att bära religiösa och filosofiska symboler, rätten att avskeda de som bryter mot policyn. Många har reagerat mot beslutet. Förra helgen protesterade människor i Malmö och den 8 april kommer det att vara en manifestation i Stockholm. Shams Alacel, 21 år, är en av de som reagerat på domstolsbeslutet.

– Det är ren diskriminering mot muslimska kvinnor! Jag hör bara svaga argument för varför man ska förbjuda. I praktiken innebär det att man ger arbetsgivaren makten att diskriminera i lagens namn. Det kommer att bli tuffare att få jobb, nu när vi inte ens har lagen på vår sida.

Just nu läser Alacel upp sina betyg, men hon säger att hon redan har upplevt diskriminering på arbetsmarknaden.

– Det svåra är att man aldrig kan veta direkt, men det är ju inte precis något man behöver ha forskning på för att fatta. Vissa är mer öppna rasister, andra kommentarer är mer i det tysta. Många har fördomar om att vi har lägre kompetens. Själv har jag ofta blivit bemött på ett sätt så att jag blivit förlöjligad, de vill att jag ska upprepa mig gång på gång, trots att jag pratar svenska och växt upp här.


Varför tror du att EU-domstolen har tagit det här beslutet?

– Det har varit mycket hets mot muslimer den senaste tiden. Det här handlar om muslimer i sig, att man vill exkludera muslimer från de offentliga platserna. För även när vi har integrerat oss och kommit ut i det offentliga, har de ändå försökt stänga ner oss. Det känns omöjligt. Vi ska inte vara tysta och isolerade, folk har fördomar att vi bara lever på bidrag och är hemmafruar, men när vi tar plats så får vi inte göra det heller. Det är så frustrerande! Vi är så många muslimska kvinnor som studerar och arbetar, men samhället vill inte att vi ska ta plats.

– Det finns en patetisk rädsla för islam i samhället. De säger att de inte vill att Sverige ska islamiseras, att de inte vill ha Sharialagar, när vi inte ens har Sharialagar i de länder vi kommer från.


Vad tror du man kan göra för att stoppa dessa fördomar?

– Det är det man inte vet... Vi måste börja stå upp för oss själva, och inte låta andra tala för oss. Vi ska sprida kunskapen om slöjan,vad den betyder enligt oss, ja också förklara dess religiösa betydelse, även för de som är ateister. Det hjälper mycket, bara att sprida kunskapen om religionen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV