Startsida - Nyheter

Psykiatrin i Stockholm anmäls efter våldtäkt i sluten vård

Civil rights defenders lämnade på torsdagen in ett krav på patientskadeersättning för en flicka som under vård på sluten barnpsykiatrisk avdelning i Stockholm 2014-2015 utsattes för våldtäkt, sexuella kränkningar och påföljande felaktig vård. Enligt Civil rights defenders hade händelserna kunnat undvikas om vården följt gällande lagstiftning och haft ett fungerande patientsäkerhetsarbete.

Flickan kommer troligen behöva långvarig behandling och har missat möjligheter till utbildning eller arbete under flera år. Civil rights defenders påpekar i ett pressmeddelande att fallet inte är unikt, utan att patientsäkerheten brister i stora delar av den svenska psykiatriska vården.

– Att behandlas inom vården ska göra människor friska, inte orsaka dem än mer skada. Det vår klient har varit med om inom den svenska psykiatrin är inhumant och omänskligt. Vår förhoppning är att hennes fall ska få regeringen att vakna och säkerställa att liknande övergrepp inte sker igen, säger Annika Åkerberg, människorättsjurist på Civil rights defenders.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV