Rätten till föräldrapenning begränsas för föräldrar som kommer till Sverige med barn, enligt en proposition som regeringen antog på torsdagen och ingår i den migrationspolitiska överenskommelsen med allianspartierna.
Enligt lagförslaget minskar föräldrapenningens omfattning stegvis för föräldrar som kommer till Sverige med barn, från 480 dagar om barnet blir bosatt i Sverige innan det fyller ett år, 200 dagar under andra levnadsåret och 100 dagar när barnet fyllt två.
Tidsgränserna är baserade på det antal dagar som en genomsnittlig försäkrad i Sverige använder utefter de olika åldrarna. Det steg som införs vid ett års ålder är dock ett avsteg från migrationsöverenskommelsen, och stöds inte av Kristdemokraterna.
Socialdepartementet beskriver i sitt pressmeddelande propositionen som ett sätt att underlätta etableringen på arbetsmarknaden för utlandsfödda kvinnor och framhåller vidare att fler måste få möjlighet att lära sig svenska under föräldraledigheten. Lagen föreslås träda i kraft 1 juli 2017.