Startsida - Nyheter

Regeringen på väg att avskaffa förtur för privat vårdförsäkrade

Snart ska ingen offentligt finansierad vård kunna ge förtur till patienter med privata sjukvårdsförsäkringar, oavsett vem som är utförare av vården. Den som har störst behov av vård ska få företräde, enligt ett lagförslag som regeringen lämnade över till riksdagen på torsdagen.

– Välfärden ska styras av människors behov, inte betalningsförmåga eller vinstintressen. Därför vill vi förhindra att någon köper sig före i kön till den offentligfinansierade vården, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström i ett pressmeddelande med anledning av beslutet.

Vård inom ramen för en privat sjukvårdsförsäkring får bara ges av offentligfinansierade vårdgivare om den följer de principer som hälso- och sjukvårdslagen bygger på. Detta ska framgå i avtal med privata utförare. Konsekvenserna av den nya lagen ska följas upp av Socialstyrelsen, som också ska inleda ett utvecklingsarbete som stödjer landstingen och säkerställer att den med störst behov ges företräde till vård.

Lagändringarna ingår i regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet om en välfärd utan vinstintresse och föreslås träda i kraft 1 augusti 2017.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV