Nyheter

Regeringen vill förbjuda könsuppdelad undervisning

– Alla skolor i Sverige ska jobba aktivt med jämställdhet och att pojkar och flickor möts i respekt för varandra. Man ska inte kunna undvika det jobbet genom att helt enkelt skilja pojkar och flickor åt i undervisningen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till Ekot i Sveriges radio.

Uppdraget till Skolverket är att utreda frågan och komma med ett förslag till regeringen om hur ett förbud mot könsuppdelade undervisning kan skrivas in i läroplanen. Bakgrunden till beslutet är bland annat debatten om muslimska friskolor som delat upp undervisningen för flickor och pojkar i idrott.

Skolinspektionen har i flera prövningar kommit fram till att könsuppdelad undervisning är tillåten enligt dagens regler, så länge undervisningen är likvärdig. Hur vanligt det är med att flickor och pojkar skiljs åt i undervisning vet inte regeringen, men oavsett detta anser Fridolin att en lagändring behövs.

– Är det så att man upplever att man har problem att ha pojkar och flickor tillsammans så ska man ta tag i de problemen, inte undvika dem genom att helt enkelt skilja könen åt. Det kommer att gälla för alla ämnen, säger Fridolin till Ekot.


”Gör det enkelt för sig”

Ung vänster har genomdrivit feministiskt självförsvar för tjejer som en del i undervisningen på flera skolor i landet. Ung vänster har positiva erfarenheter av det arbetet och kritiserar i ett pressmeddelande regeringens planer. Förbundsordförande Hanna Cederin undrar om regeringen vill ta ifrån tjejer deras egna rum:

– Att tjejer kan mötas i egna rum utan killars närvaro är ett verktyg för att omfördela makt och utrymme, och har varit en viktig del i arbetet för jämställdhet.

Cederin betonar det behövs fler, inte färre plattformar i samhället där tjejer kan vara trygga, ta plats och utbyta erfarenheter.

– Lösningen på könsorättvisor i skolan kräver mångbottnade strategier med feministiskt självförsvar som en del och andra delar där killar och tjejer möts. Regeringen vill göra det enkelt för sig med ett simpelt förbud, menar Cederin.

I rapporteringen har Gustav Fridolin förtydligat att det är fall där skolor under lång tid och regelmässigt skiljt pojkar och flickor åt i vissa ämnen, vilket betraktats som tillåtet av skolinspektionen, som regeringen vill komma åt, inte pedagogiskt motiverade undantag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV