Nyheter

Riksdagen antog plan för att nå jämställdhetspolitikens mål

På onsdagen antog riksdagen den jämställdhetspolitiska skrivelse som jämställdhetsminister Åsa Regnér presenterade i höstas. Det innebär bland annat att Sverige till slut kommer att få en jämställdhetsmyndighet och att regeringens tioåriga nationella strategi för att motarbeta mäns våld mot kvinnor kommer att genomföras.

Inom ramen för detta fattade regeringen på torsdagen beslut om att Socialstyrelsen ska genomföra den nationella strategin och öka kunskapen om mäns våld mot kvinnor. Fokus ligger på förebyggande insatser och i uppdraget ingår att förbättra kunskapen om förekomsten av våld och insatser på området samt kompetensstöd och metodutveckling för vård- och omsorgspersonal. Socialstyrelsen ska också genomföra en nationell kartläggning av hedersrelaterat våld och förtryck, barnäktenskap och tvångsäktenskap.

– Regeringen står för en rejäl ambitionshöjning när det gäller att motverka mäns våld mot kvinnor. Vi fattar beslut för långsiktig förändring. Vi kommer alltid ha fokus på de våldsutsatta men ambitionen måste vara att slaget aldrig ska utdelas, våldtäkten aldrig ske, det är det enda rätta, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV