När invånarna i Rissne i Stockholm vaknade på söndagens morgon var regnbågsbänken, som permanent skulle markera att Sundbybergsstadsdelen är till för alla, borta. Försvinnandet är polisanmält. Det är också den upprepade vandaliseringen av en trappa i Falun, målad i regnbågens färger, men allt återställs.
Feministiskt perspektiv ställde fyra frågor till Jesper Wiklund (V) oppositionsborgarråd i Sundbyberg och initiativtagare till Rissne pride.
Vad har hänt med regnbågsbänken?
– Det verkar som att den har blivit stulen natten mellan lördag och söndag. Den står inte längre på sin plats och det är inte staden som plockat bort den.
Finns det några uppgifter om vilka som ligger bakom och varför?
– Det finns ingen information om vem eller vilka som tagit den och varför. I den bästa av världar är det någon som vill ha en fin regnbågsbänk i vardagsrummet, men stölden har polisanmälts oavsett vilket.
Den permanenta regnbågsbänken blev inte permanent. Vilka signaler sänder det?
– Poängen med bänken var att visa att Rissne är en stadsdel där alla är välkomna, att det inte är specifikt med homo- och tranfobi just för den stadsdelen. Tvärtom är Rissne en plats där många inom hbtq-rörelsen känner sig hemma. Risken finns att det blir till en ren principsak för alla inblandade, som Gävlebocken, och där Rissne snarare framstår som mer homfobiskt än vad som är fallet.
Hur anser du att detta borde hanteras?
– Det finns olika sätt att hantera det. Vänsterpartiet har föreslagit att vi har regnbågsbänkar i alla stadsdelar, men de andra partierna ställde sig inte bakom. Ett förslag som kommit upp är att vi målar övergångsställena i regnbågsfärger – jag ska försöka få med de andra partierna på det inför kommunstyrelsen ikväll. Under tiden letar vi efter den regnbågsbänk som försvunnit och hoppas på att den ska komma tillrätta. Den är fin, fina saker gör mest nytta när de är tillgängliga för alla.
Regnbågsbänken hittades senare vid en skola och ska enligt lokal polis befinna sig i gott skick, samt ha återlämnats till Sundbybergs stad.
Ambitionen att återställa är något som Wiklund delar med kommunledningen i Falun, där en trappa som målats i regnbågens färger vandaliserades för andra gången natten till måndagen, och även denna gång har Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tagit på sig ansvaret för dådet.
Trappan är en del av konstprojektet Falun walk of art, som Falu kommun startade 2010 tillsammans med Magasinet och Centrala stadsrum. Konstnären Aje Thåli målade trappan i samarbete med åtta ungdomar, fyra av dem nyanlända.
På sin hemsida meddelar Falu kommun att trappan ska saneras och att händelsen är polisanmäld. Jon Bylund är en av de engagerade i Dala pride, som kavlar upp ärmarna igen för att återställa regnbågsfärgerna.
– Vi hade fantastiskt kul sist vi sanerade den och vi ser framemot att få göra den fin åter en gång. Vi har kul kring det här och gör det till en bra grej. Jag tror den här händelsen bidrar till att ännu fler engagerar sig i frågor som trappen faktiskt symboliserar; mångfald, gemenskap och bara sunt bondförnuft, säger han till SVT Dalarna.