Startsida - Nyheter

Ronda Rousey stöder protesterna vid Standing Rock

Ronda Rousey började med kampsporten MMA efter att hon tagit brons i judo i OS 2008 och har sedan dess haft en mycket framgångsrik karriär. 2012 blev hon den första kvinnan att tävla för prestigefyllda MMA-organisationen Ultimate Fighting Championship och hon har också varit en av de idrottskvinnor som dragit in allra mest pengar, hon hamnade på en tredjeplats på tidningen Forbes lista över bäst betalda idrottskvinnor 2016, bakom tennisspelarna Serena Williams och Maria Sharapova. Under förra året drabbades hon av två stora förluster, först mot Holly Holm som vann bantamtiteln från henne, och sedan vid årsskiftet mot Amanda Nunes som skulle bli hennes stora comeback. Efter hennes förlust mot Nunes sade Rousey att hon behövde tid att fundera på hur hon ska gå vidare. Nu har hon alltså dykt upp för en helt annan typ av strid, mot oljeledningen i North Dakota.

President Trump beslutade den 24 januari att arbetet med oljeledningen Dakota Access Pipeline skulle återupptas, ett arbete som stoppades tills vidare i december av Obamaadministrationen. Medlemmar av Sioux-folket har länge protesterat mot oljeledningen som går över deras mark och riskerar att förstöra dricksvattnet. Demonstranter från Sioux-folket och andra urfolk i Nordamerika, samt andra klimat- och vattenaktivister som stöttar dem, har fortsatt sina protester och kort efter att Trump tog sitt beslut kunde Rousey ses i Standing Rock. Hon har haft flera duster med Trump tidigare. Trump hävdade under presidentvalskampanjen att Rousey gett honom sitt stöd, något Rousey snabbt dementerade, skriver sajten mmamania, varpå hon ådrog sig Trumps ilska.

Enligt hennes agent Brad Slater fyllde hon en husbil med förnödenheter och körde i 24 timmar från sin bostad i Los Angeles till Standing Rock. Linda Black Elk från Catawba-folket arbetar med hälsa- och sjukvård på Standing Rock Medic & Healer Council. Hon berättar i en intervju att Ronda Rouseys handling betyder mycket för dem, både för det hon konkret förde med sig, och för det moraliska stöd hennes handling innebär:

– Det är svårt att få tag på mat som färsk frukt och grönsaker, särskilt när du är på de frusna prärierna på the Northern Great Plains (slätter som spänner över flera delstater i USA och två provinser i Kanada). Det är kallt och mycket svårt att få tillgång till sådant. Och hon tog med sig massor med färsk frukt och grönsaker, nybakat bröd och ost. Hon hade med sig tält och vedspisar. Hon beställde en stor order av ved och såg till att det levererades ända fram till lägret. Det är fantastiskt, säger Linda Black Elk till TMZ.

– Hon är en underbar person och så ödmjuk. Hon bad inte om någon publicitet, fortsätter Linda Black Elk och förklarar att Rousey sagt att hon känt sig som en besvikelse efter sina två förluster:

– Det var viktigt för mig att förklara vilket moraliskt stöd hon innebär för oss. Hon sade också att hon skulle komma tillbaka och stå vid frontlinjen och bli pepparsprayad tillsammans med oss andra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV