Startsida - Nyheter

Fi-kampanj för alla som tystas av rasistiskt och sexistiskt hat

Feministiskt initiativs lokalgrupper har placerat ut rosa skor på platser runt om i landet som är viktiga för det demokratiska samtalet. De uppmanar alla att skapa hjärterum för att säkra demokratin och trygga allas rätt till att ta plats. Aktionen ingår i kampanjen #hjärterum genom vilken partiet vill ge alla en möjlighet att solidarisera sig med alla de, personer och organisationer som hindras från att delta i det offentliga samtalet eller rummet på grund av hat, hot eller våld. Om skorna finns kvar kommer de att samlas in på söndagskvällen.

– Med talande tomma skor vill vi uppmärksamma hur många vi är i dag som känner det sexistiska och rasistiska hatet, hotet och våldet inpå bara skinnet. Normaliseringen av rasism, nazism och fascism tystar oss och dödar det politiska samtalet. Konsekvenserna är förödande och påtagliga, för oss som människor men också för ett samhälle där vi alla ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter, säger Victoria Kawesa, partiledare för Feministiskt initiativ, i ett pressmeddelande.

Söndagen är startskottet för årets Almedalsvecka och totalt är i skrivande stund 39 programpunkter, av över 4 000 planerade, inställda på grund av NMR:s deltagande. Fi:s aktion finns att följa via deras sociala medier och genom hashtagen #hjärterum. Mer information om kampanjdagen här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV