Prenumerera

Logga in

#skongess: På gränsen mellan tydlighet och kompromissvilja

Ett regelverk för att stoppa vinstjakt inom vård, skola och omsorg men inget totalt förbud mot vinster. Inga religiösa inslag i friskolorna men heller inget förbud mot religiösa friskolor. Två exempel på de vägledande kompromisser som S-kongressen slog fast i Göteborg.

Konsten att tydligt visa vad man tycker och ändå bjuda in andra att vara med bestämma, eftersom man inte har något val, så skulle man kunna beskriva Socialdemokraternas tuffa kongressuppgift.

Snabbutredningen för att se om aktivt deltagande i terrororganisationer kan kriminaliseras sades komma från tidigare remissvar, men presenterades lägligt för att blidka de som efter fredagens attack i Stockholm ville se hårdare tag mot terrorn. Även de 10 000 nya poliser som ska anställas kan sorteras in här, ett löfte som sannolikt välkomnas av de som upplevt att polisen varken syns, hörs eller kommer när man ringer, oavsett om man bor i förort eller på landsbygden.

Små kompromissmöjligheter

Ökat antal kvotflyktingar, arbete mot flyktingsmuggling, men för lagliga och säkra vägar för asylsökande. Dessutom en principiell inställning till förmån för permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening, men ingen amnesti för ensamkommande unga eller upphävande av den tillfälliga asyllagen. Nyckelorden här var samverkan och delat ansvar i EU och mot den bakgrunden var kompromissmöjligheterna små även om några få tappra ombud talade för amnesti.

När det gäller jämställdhet tog frågan om individualisering av föräldraförsäkringen minst ett kliv framåt med skrivningen om ytterligare steg och en tidsplan, dock ska hänsyn tas till den utredning som blir klar i höst. En översyn som kan leda till en modernisering påpekade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Utrymme för fortsatta diskussioner finns alltså kvar här.

Intentionerna bakom LSS-reformen ska kvarstå, men även här är en utredning tillsatt med ett tydligt uppdrag att minska kostnaderna. Det ska dock inte ske på brukarnas bekostnad utan genom att rensa upp bland de många företag som tillhandahåller personlig assistans och genom mer ändamålsenliga insatser. Diskrepansen är dock stor, neddragningarna har redan börjat säger brukarorganisationerna medan kongressen valde att invänta översynens förslag.

Känsla av gemenskap

Att syftet med svensk skola inte ska vara vinst kändes fram tills ganska nyligen rätt självklart, men tål nu att fastslås. Religiösa inslag ska inte få förekomma alls under skoltid och alla huvudmän ska eftersträva en blandad elevsammansättning på sina skolor. Även kötid ska tas bort som urvalskriterium, elever ska kunna välja skola, men skolan ska inte kunna välja elever. Här återstår att se hur detta ska omsättas i praktiken, och hur den tydligare statliga styrningen kommer märkas.

Stefan Löfven avslutade kongressen med att upprepa att vinstjakten inom hela välfärden ska stoppas, ”det kan verka självklart… men skattebetalarnas pengar till vård, skola och omsorg ska gå till just vård, skola och omsorg”.

Trots, eller på grund av, att kongressen startade i efterdyningarna av attacken i Stockholm och med synlig ökad polisiär närvaro utanför Svenska mässan var stämningen under kongressen vänlig och välkomnande, nästan familjär. Längst applåder på onsdagen fick inrikesminister Anders Ygeman när han berättade att partistyrelsen tillstyrkte motionen om en nollvision mot mäns våld mot kvinnor.

Känslan av gemenskap blir som mest tydlig under behandlandet av riktlinjer och motioner, när personer från alla hörn av Sverige tar ordet och inte kan låta bli att berätta något om sitt liv, eller sin hemtrakt, som drivit dem att skriva en motion. Eller när ministern berättar om en förälder med garantipension. Om Socialdemokraterna kan omsätta den känslan i valrörelsen då blir det spännande på riktigt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV