Startsida - Nyheter

Uttalanden från S-kvinnors kongress

Under den gångna helgens kongress i Karlstad fattade S-kvinnor bland annat beslut om att Sverige ska upphöra med att exportera vapen till krigförande länder, och gjorde också ett principiellt uttalande för fred.

S-kvinnor kräver i uttalandet att Sverige förblir alliansfritt och inte söker medlemskap i Nato, samt att Sverige arbetar aktivt för nedrustning och en kärnvapenfri värld.

Kongressen gjorde även ett uttalande till stöd för Födelsevrålets krav på en säker förlossningsvård i hela landet, samtidigt som #bbmarschen på lördagen genomfördes i 15 städer och samlade tusentals oroliga och arga människor:

”S-kvinnor stödjer Födelsevrålets krav på säker tillgång till förlossningsvård i hela landet. Kvinnor ska aldrig behöva oroa sig över att inte få säker vård under graviditet, förlossning och eftervård.”

Det tredje uttalandet från kongressen påminner om Socialdemokraternas och Stefan Löfvens löfte i valrörelsen 2014 om lagstiftning mot sexistisk reklam. Ett vallöfte jämställdhetsminister Åsa Regnér backade från 2015. Nu kräver S-kvinnor att regeringen går från ord till handling:

”Exploateringen av kvinnokroppen och sexualiseringen av det offentliga rummet måste få ett stopp. Det nedvärderar kvinnor och leder till psykisk ohälsa på grund av synen på kvinnan som förmedlas, samt de snedvridna kroppsidealen.”

Ett förslag om att uttrycka stöd för de sittstrejkande unga afghanerna på Medborgarplatsen i Stockholm ledde inte till något uttalande, och en motion om amnesti röstades ner av kongressen. Feministiskt perspektiv kommer att återkomma med rapportering om de kongressbeslut som togs när det gäller asylrätten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV