Nyheter

Så fort de kom till Almedalen begick nazisterna en rad brott

Du har anmält nazistiska NMR. Varför har du gjort det och på vilka grunder?

– Jag känner, som den människa och feminist jag är, att jag måste helt enkelt. Den normalisering som helt uppenbart inträffat de senaste veckorna och särskilt här under Almedalsveckan, och det senaste dygnet när de här fruktansvärda nazisterna kom hit, det får inte stå oemotsagt. Vi måste använda alla medel, alla myndighetsvägar som går, för att försöka stoppa det.

– Det handlar om flera olika typer av brott som jag menar att de här människorna har begått redan när de kommer hit, så fort de börjar. Det är användning av tyrrunan. Det är en runa från början men användes av SS under Hitlertyskland, det finns många bilder på Hitler där han står bredvid SS-män som har den symbolen på sina kläder.

– Användningen har i tidigare domar avgjorts inte vara hets mot folkgrupp. Nu användes den av 600 personer i Falun för ett par månader sedan, den används av Nordfront hela tiden, en hemsida som ju är under upplösning eftersom Nordfrost, ett nordtyskt transportföretag äger upphovsrätten och inte alls vill bli förknippade med dem. Det är en hatsymbol och det handlar inte om att Fi och jag vill förbjuda runor.

– Nazisterna uppfann inte tyrrunan och de uppfann inte heller svastikan. Det här är hatsymboler som ska förbjudas och det är hets mot folkgrupp. Alla som känner sig utpekade och som är här, som vet att vi befinner oss högt upp på deras lista över de som är väldigt lite värda och som ska utrotas, utvisas och deporteras först. Vi vet vad det där innebär, det är en hatsymbol och inget annat.


Du är inte bara rättspolitisk talesperson, du är också advokat. Vad är din professionella bedömning att det här kan leda till?

– Min professionella bedömning är att det inte kommer att leda till så mycket. Vi återkommer till den andra delen som handlar om brott mot kårförbudet, hur jag uppfattar de här vilsna själarna, hur de är organiserade och hur de klär sig. Jag är av uppfattningen att polisen har valt fel väg. De väljer en väg som innebär att undvika konfrontation, försöka undvika att det blir bråk, och därför släpper de igenom så mycket brott. Det är bara att gå in och titta på Expressens webb.

– Det finns alltså dokumenterat hur de här människorna hälsar varandra med Hitler-hälsning, de har stört Fridolins pressträff i Almedalen i morse, de har helt uppenbart redan har begått en rad brott. Polisen har också stoppat en rasifierad person som har mörk hudfärg från att gå fram till dem, de har bett organisationer som hyr tält nära NMR att avsluta sin representation i Almedalen i år, allt för att försöka undvika att det blir någon form av kravaller eller konfrontation.

– Det är viktigt med konfrontation, inte med kravaller, men konfrontationen är otroligt viktig. Det är i den här aktivismen som själen i det antinazistiska motståndet ligger. Det är inte i våra poster på Facebook, det är inte i vad vi ser på tv, det är i aktivismen som själen i motståndet finns, och då är det så viktigt att polisen möljiggör det nu när den andra sidan går över gränsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV