Startsida - Nyheter

Sahar Khalili och Ella Karlsson nominerade till Guldhanden

Sahar Khalili från KFUM Linköping och Ella Karlsson från BK Tinnis möttes förra året och började jobba på gemensamma träningar för tjejer i futsal (inomhusfotboll) och fotboll. De arrangerar Bollihop-träningar varje vecka – fotboll på sommaren och futsal på vinterhalvåret. När Sverige united på tisdagen presenterade finalisterna till Guldhanden fanns de båda med. I motiveringen skriver Sverige united: ”På egen hand hade Ella och Sahar förmodligen inte kunnat få ett så stort genomslag, men med sina kombinerade kontaktnät och sina respektive föreningar, BK Tinnis och KFUM Linköping, i ryggen uppstod många möjligheter. Nu anordnar de öppna träningar i tre åldersklasser för ett hundratal flickor med olika bakgrund som tidigare saknat erfarenhet av organiserad idrott i Sverige.” De skriver på Bollihops Facebooksida: ”Så fantastiskt kul att vi är nominerade till Guldhanden! Ett stort tack till er som har bidragit till Bollihop på ett eller annat sätt och ett extra STORT tack till våra ledare som hjälper till i verksamheten, den här nomineringen är till oss alla!”

Vem som vinner Guldhanden kommer att avslöjas på en gala i februari 2018 och det blir då den andra gången någonsin som priset delas ut. Bland de övriga nominerade finns Christoffer Lööf och Christian Darvas, Onsala BK som startade ett integrationslag för nyanlända ungdomar, Rampen IK 2016 som startades av Lisa Hammarström, Hanna Wadefalk, Kaisa Gunnedal, Göran Smith, Jaandré Borelius och Madeleine Nilsson – föreningen driver öppna träningar för flickor och unga kvinnor ”som tidigare saknat möjlighet att idrotta organiserat” i Göteborg, Sonja Dousa från Kista SC som bland annat ordnar språkcaféer och läxläsning för asylsökande, Sara Nadif som har ett lag för nyanlända tjejer som ”har öppnat dörren för en grupp vars möjligheter till idrottsutövande tidigare varit begränsade i närområdet”, Mats Falck, Gottne IF som agerat mot rasism och som bjudit in nyanlända till att spela fotboll, startat en fond för ”att stötta spelare i behov av utrusning och material”, Albera Jene, Södertälje FF, som genom fotbollen kämpar ”för unga tjejers rättigheter”, Anna Lindh, Right to play som använder fotbollen för att hjälpa tjejer och killar att etablera sig, Paul Chamoun och Eje Bladh, Smedby AIS, som har jobbat med och gett nyanlända ett sammanhang i Norrköpingsområdet, Leif Magnusson, IFK Tumba, som antagit mottot ”Ge rasismen rött kort” och Afnan Khabiri, Jokkmokks SK, som bidragit till att ”revolutionera futsalsporten i Norrbotten” genom ett nystartat lag med både ”nyanlända och etablerade svenskar”.

Den första Guldhanden tilldelades Adnan Bainca på galan som hölls i februari i år, andrapriset, Silverhanden delades ut till Ilham Abdalla från Araby i Växjö, och Bronshanden vanns av Henrica Lorentsson från Osby.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV