Startsida - Nyheter

Sexualkunskap ska minska porrens skadeverkningar

Våren 2018 kommer ungdomar som vill sluta titta på porr att kunna ta del av ett digitalt reboot-program, och söka stöd och hjälp helt anonymt. Då lanseras ett program som tas fram inom ramen för Reality check. Projektet drivs av den ideella organisationen Talita och finansieras av Allmänna arvsfonden.

Målet med projektet är att förebygga såväl sexuell ohälsa bland ungdomar som mäns våld mot kvinnor, samt upplysa om den utsatta situation som kvinnor i porrindustrin befinner sig i. Reality check kommer också att ta fram ett forskningsbaserat undervisningsmaterial för lärare, kuratorer och andra som arbetar med unga, samt förse vuxenvärlden med konkreta redskap för att i samtal med unga lyfta frågorna.

I ett pressmeddelande från Talita, som sedan 2004 erbjuder ett exitprogram för kvinnor som utnyttjats i sexindustrin, betonas att kunskapen om pornografins negativa effekter är låg både bland unga och vuxna. Detta trots en allt mer omfattande porrkonsumtion.

– Vi har bara sett början av konsekvenserna av porrens skadeverkningar som drabbar barn och unga, experter pratar om en eskalerande samhällsepidemi. Det finns ett stort behov av förebyggande insatser, inklusive forskningsbaserat utbildningsmaterial om porr för unga. I dagsläget lämnas de flesta unga människor kvar utan någon som helst kunskap om en fråga som i allra högsta grad påverkar deras sexuella hälsa, relationer och välbefinnande. Det är därför vi drog igång projektet Reality Check, säger Meghan Donevan, projektledare på Talita.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV