Startsida - Nyheter

”Scenkonsten mer diversifierad än någonsin”

Fredagen den 27 januari släppte urvalskommittén de 16 utvalda föreställningarna till Scenkonstbiennalen 2017 i Norrköping.

”Scenkonsten i Sverige har aldrig varit mer diversifierad än just nu, så fylld av nya former som blandar innovativ teknik och ny syn på kön, etnicitet och vad som faktiskt kan göras och gestaltas på scenen”, skriver Lars Ring, kritiker och ordförande i urvalskommittén i ett pressmeddelande.

Några av de nominerade är moment:teaters Svindlande höjder, Riksteaterns Fäboland och författaren Marjaneh Bakhtiaris debutpjäs, radioteaterns Salongen. Maria Svelands teater Befrielsefronten, inspirerad av de överfallsvåldtäkter som drabbade kvinnor i Örebro under flera år, är en annan av dem som har blivit valda.

– Jag har lekt med tanken på vad som skulle kunna hända om flickor och kvinnor började slå tillbaka, säger Maria Sveland, i en intervju med SVT i början av januari.

– I min pjäs har jag låtit det ske i Örebro. Lekt med idén vad som skulle hända om ett gäng kvinnor bildade ett sådant garde och bestämde sig för att ”nu ruttnar vi och nu bestämmer vi oss för att slå ner oskyldiga män för att se vad som händer”.

Scenkonstbiennalen 2017, som äger rum i Norrköping den 23-28 maj, är Sveriges största scenkonstfestival och innefattar utvalda produktioner, föreställningar från värdteatern, studentproduktioner samt internationella gästspel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV