Startsida - Nyheter

Selektiv bostadsbrist drabbar nyanlända och unga

En bostadsrättsetta som hyrs ut i andra hand i Stockholm har i snitt en hyra på drygt 8 200 kronor i månaden, enligt statistik på Blocket. För en motsvarande lägenhet förmedlad genom Bostadsförmedlingen ligger hyran på knappt 4 600 kronor, visar nya mätningar. Trots att det byggs består bostadsbristen för människor med låg inkomst, vilka får betala överpriser på andrahandsmarknaden.

En avmattning är tydlig på Stockholms bostadsmarknad. Nya bostadsrätter står tomma samtidigt som de som hyr i andra hand betalar fantasisummor för en lägenhet. 40 000 kronor mer per år kostar en bostadsrättsetta i andra hand jämfört med vad den betalar som har ett förstahandskontrakt på en hyresrätt.

Samtidigt som det byggs i en takt som närmar sig miljonprogramsåren består bostadsbristen i flertalet kommuner, enligt Boverket. De nya bostäderna är exklusiva bostadsrätter alternativt hyresrätter med höga hyror, köparna är välbärgad medelklass och där har marknaden mattats. För dem med lägre inkomster som ensamstående föräldrar, unga, och nyanlända består däremot bostadsbristen, vilka får betala överpriser på andrahandsmarknaden.

En bostadsrättsetta som hyrs ut i andra hand i Stockholm har i snitt en hyra på drygt 8 200 kronor i månaden, enligt statistik på Blocket. För en motsvarande lägenhet förmedlad genom Bostadsförmedlingen ligger hyran på knappt 4 600 kronor. Andrahandsettan är 70 procent dyrare, på ett år betyder det 40 000 kronor. För en tvåa är skillnaden 78 procent, 67 000 kronor om året, skriver Svenska dagbladet. Och det är mer än ett Stockholmsproblem, över nästan hela landet ser det likadant ut.

– Det största problemet i dag är inte en generell bostadsbrist, utan att vi har en selektiv bostadsbrist. Har du tillgång till kapital kan du ofta få tag i boende. Men om du inte har det hamnar du utanför. Och det är främst nyanlända och unga som drabbas värst, säger Cecilia Enström Öst som är nationalekonom vid institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet till Svenska dagbladet.

– Om man tänker kortsiktigt ser man kanske bara effekterna för enskilda individer. Men på lång sikt får detta konsekvenser för hela samhället, välfärden och Sveriges ekonomi. Unga skjuter upp inträdet i vuxenlivet, man har svårare att studera, bildar familj senare, har kanske svårt att få bostad på de orter där man skulle kunna få jobb, fortsätter hon.

De senaste årens prisrusning på bostadsrätter i Stockholm har pausat. Många stora och exklusiva projekt där försäljning sker redan på ritning har fått problem. Betydligt fler lägenheter är osålda än tidigare, vissa har gått ned i pris andra lockar med tidsbegränsad avgiftsbefrielse. Det smittar även det äldre beståndet, där lägenheterna ligger ute till försäljning betydligt längre. Många bedömare varnar för ett prisfall, medan andra tror att det vi ser nu bara är en nedkylning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV