Startsida - Nyheter

Sevana Bergström i Tedx om alla barns rätt till idrott

– Behandla inte barn olika på grund av vilka deras föräldrar är.

Det var uppmaningen från Sevana Bergström, integrationssamordnare på Svenska fotbollförbundet och som startat Ronjabollen och föreningen Tjejers rätt i samhället, när hon nyligen höll ett Tedx-seminarium i samarbete med Uppsala universitet, ett seminarium som nu går att se på Youtube.

Hon berättade att hon drabbades av fotbollsfeber när Sveriges herrar tog VM-brons i USA 1994 men att hon till skillnad från andra kamrater fick jobba för att övertyga sina föräldrar om att hon skulle få spela fotboll. Som femtonåring fick hon möjlighet att spela som proffs i USA, och ungefär samtidigt tvingades en vän till henne tillbaka till föräldrarnas hemland för att giftas bort.

– Jag hörde aldrig av henne mer, säger Sevana Bergström som 2002 startade Tjejers rätt i samhälle tillsammans med sin syster, en organisation som jobbar mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Hon berättade också om Ronjabollen som med hjälp av fotboll jobbar för att ”öka delaktighet och handlingsutrymme för tjejer som lever långt ifrån idrottsrörelsen.”

– Vi åkte till skolor och rekryterade flickor, och tränade dem i sex månader, utbildade ledare i IFK Uppsala och sedan integrerades de i klubben som ett lag, liksom deras föräldrar. Nu blev föräldrarna involverade – de körde sina barn till matcher, tvättade tröjor och bakade kakor. De blev en del av civilsamhället, säger hon i Tedx-seminariet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV