Startsida - Nyheter

Sjukpenningtalet minskar men gapet består mellan män och kvinnor

September 2015 fastställde regeringen ett mål för sjukpenningtalet. Det ska minskas till 9,0 i december 2020. Sjukpenningtalet är ett mått på sjukskrivningarnas omfattning och definierar hur många dagar med sjukpenning och rehabiliteringspenning som betalas ut per försäkrad i Sverige under ett år.

Mellan 2010 och 2016 ökade sjukpenningtalet med 80 procent. Men i juni i år ligger sjukpenningtalet på 10,6 dagar per försäkrad och år, meddelar Försäkringskassan. Antalet minskar för femte månaden i rad. Sjukpenningtalet ligger nu 1,0 dagar under banan för att nå målet om 9,0 dagar vid utgången av 2020, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande och tolkar detta som att minskningen till och med går något snabbare än den beräknade nedgången. Möjligheterna att nå ett sjukpenningtal på 9,0 dagar vid utgången av 2020 har stärkts, bedömer myndigheten.

– Det är bra att färre hamnar i sjukskrivning, och fler kommer tillbaka i arbete efter sin sjukskrivning. Men för att vi ska nå en låg och stabil sjukfrånvaro återstår ännu mycket arbete för oss på Försäkringskassan, hälso- och sjukvården, arbetsgivarna och andra aktörer i samhället, säger Lars-Åke Brattlund, chef för avdelningen för sjukförsäkringen på Försäkringskassan.



Försäkringskassans uppföljning förtydligar fortsatt stora skillnader i sjukpenningtal mellan kvinnor och män. Regeringens mål kräver att skillnaderna mellan mäns och kvinnors sjukskrivningar minskas.

Den senaste statistiken över kvinnors och mäns sjukpenningtal i juni 2017 visar att kvinnor har nästan dubbelt så många sjukskrivningsdagar som männen: Män 7,3 och kvinnor 14. Detta medan sjukpenningtalet minskar för både kvinnor och män, enligt Försäkringskassan uppföljning.

– Sjukpenningtalet minskar för både kvinnor och män i alla län utom ett där det fortfarande sker en svag ökning för kvinnorna. Samtidigt ligger kvinnornas sjukpenningtal i genomsnitt 93 procent över männens. Särskilt fokus måste riktas in på åtgärder som minskar kvinnors sjukskrivning annars kommer skillnaderna mellan könen att öka, skriver Försäkringskassan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV