Startsida - Nyheter

Skilda åsikter om amnesti för ensamkommande i lärarfacken

Kravet på amnesti för alla ensamkommande barn och ungdomar som rests av Vi står inte ut-rörelsen får stöd av Lärarnas riksförbund, men inte av Lärarförbundet. Om det rapporterar Lärarnas tidning, som ges ut av förbundet.

Lärarförbundet motiverar sitt beslut med att det inte ingår i fackets uppgift ”att bedriva migrationspolitik”. Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand försvarar beslutet:

– Vi är ett fackligt yrkesförbund och driver frågor som har med lärarprofessionen att göra och för att skapa förutsättningarna för elever att få en utbildning av hög kvalitet. När det händer saker inom andra politikområden som påtagligt påverkar våra möjligheter att göra ett bra jobb så är vi inte tysta och det spelar en jättestor roll att så många lärare gör sin röst hörd. Men styrelsen har inte mandat från kongressen att stötta amnestikravet.

Kinna Skoglund, talesperson för Vi står inte ut-nätverket och socionom till yrket, reagerar besviken:

– Jag tycker att det är otroligt fegt. Det här handlar inte om migrationspolitik. Vi pratar om mänskliga rättigheter. Det gör mig upprörd att man kan gömma sig bakom att det här är politik. Det känns väldigt konstigt att ett fackförbund som arbetar med barn inte tar ställning för barns rättigheter.

Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund som stödjer amnestikravet, säger till Lärarnas tidning:

– Utgångspunkten är att vi i våra yrkesetiska principer har förbundit oss att reagera när vi ser att barn och unga far illa och inte kan ta till sig undervisningen. Det är det enda humana att göra just nu och det innebär inte att vi gör några migrationspolitiska ställningstaganden.

Bland Lärarförbundets medlemmar i nätverket Vi står inte ut är besvikelsen stor. Nätverket omfattar omkring 50 000 personer, varav cirka 10 000 är lärare, socionomer, psykologer och andra som möter de ensamkommande i sitt yrke eller som volontärer, uppger Lärarnas tidning. Nätverket driver framför allt tre krav:

  • Ett stopp för all omflyttning av de elever som blivit åldersuppskrivna eller fyllt 18 år.

  • Hindra utvisningarna.

  • Ge amnesti till alla ensamkommande barn och unga som varit mer än ett år i Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV