Startsida - Nyheter

#skongress: Förtroendet för LSS-reformen ska förstärkas

Intentionerna bakom LSS-lagstiftningen gäller fortfarande, och det ska vara möjligt att jobba och vara förälder även för den som har barn med funktionsnedsättning, det slog S-kongressen fast på måndagen. Vidare behöver förtroendet för reformen stärkas och arbetet för ökad tillgänglighet prioriteras.

Kongressen konstaterade även att för många personer med en funktionsnedsättning betyder rätten till assistans och andra insatser inom LSS att de kan leva ett självständigt liv. Den personliga assistansen och assistansersättningen ska präglas av hög kvalitet och rättssäkerhet. Pengarna ska gå till assistans, inte marknadsföring och vinst.

Att översynen som regeringen tillsatt redan lett till neddragningar, och har som utgångspunkt att kostnaderna ska minska har lett till kritik från ett flertal brukarorganisationer.

– Antalet brukare har legat still medan kostnaderna har skenat, förklarar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, men försäkrar samtidigt att LSS-reformen står på stabil grund.

– Socialdemokraterna står upp för den frihetsreform som LSS är, men vi att det finns oseriösa aktörer och kan inte blunda gentemot skattebetalarna.

Annika Strandhäll påpekade att det finns tusen assistansbolag och bara 16 000 brukare och att Försäkringskassan bekräftat oegentligheter inom området.

– Vi har inte någon avsikt att försämra assistansen, men vår dialog och kommunikation mot brukarorganisationerna behöver förbättras.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV