Startsida - Nyheter

#skongress: Ingen amnesti i kompromiss om asylpolitiken

– Vi visste att vi skulle få stryk, men vi kände samtidigt att vi var tvungna att gå upp och säga vad vi tycker, berättar kongressombudet Maria Brauer.

Både hon och kollegan Janette Olsson menar att det finns många olika anledningar till att en amnesti för ensamkommande unga är nödvändig, bland annat det faktum att UD avråder svenskar från att åka till Afghanistan.

– Hur kan vi då utvisa unga människor dit? säger Maria Braun.

Braun påpekar också att det handlar om unga människor som rotat sig i Sverige under flera år, som går i skolan och som sällan har något socialt nät i Afghanistan eller ens har bott i där tidigare.

– De flesta har ju levt som papperslösa, i eller omkring Iran, säger Maria Brauer.

Samtidigt som ombuden inne i mässhallen nådde en kompromiss med partistyrelsen stod Vi står inte ut-rörelsen på plats utanför, precis som de gjort under hela kongressen. Varken Janette Olsson eller Maria Brauer kan svara på vad de ska säga till dem.

– Men vi hade en hård hållning och fick partistyrelsen att flytta sig lite, vi vann några skrivelser, ökade kvotflyktingar till exempel och då slipper de i alla fall de farliga vägarna hit, säger Janette Olsson.


Janette Olsson och Maria Brauer Foto: Eva Lindholm


Att Socialdemokraternas grundinställning ska vara att permanenta uppehållstillstånd och återförening är en annan del som de båda ombuden är nöjda med.

– Vi fick sagt det vi ville och vi har bildat opinion, säger Maria Brauer.

Janette Olsson säger att flera andra ombud tackat dem efteråt för att de gick upp och sa vad de tyckte.

– Nu har vi kommit så långt vi kan i frågan här, men sedan fortsätter det ute i kommunerna, säger Janette Olsson.

Utanför kongressen fortsätter Vi står inte ut-rörelsen sitt arbete, hittills har de haft en ungdomarnas dag och är nu inne på professionernas dag, då lärare, boendepersonal, gode män, socialsekreterare, psykologer, familjehem och många andra kräver amnesti för de ensamkommande. Innan kongressen är slut ska även volontärer och civilsamhället ha var sin dag och berätta om sina upplevelser och varför de vill ha amnesti. Allt enligt parollen vi står inte ut – men vi slutar aldrig kämpa.


Ahmad Rahimi Foto: Eva Lindholm

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV