Aye Alhassani sökte arbete hos flygbolagets SAS men vägrades anställning på grund av sin slöja. Hon är upprörd och besviken. Allt gick bra under rekryteringsprocessen och hon blev inte informerad om att SAS nu har en policy, som utestänger den som bär slöja från anställning.
Aye Alhassani sökte en tjänst som trafikassistent på SAS. Hon lämnade cv, klarade olika tester och lämnade även in en video där hon besvarade frågor angående tjänsterollen. Allt gick enligt Alhassani bra under rekryteringsprocessen, tills hon kom på enskild intervju.
– När jag blev inkallad till den enskilda intervjun blev jag informerad om att SAS har som policy att anställda inte får visa några religiösa symboler.
Aye Alhassani blev tillfrågad om hon kunde tänka sig att ta av sin slöja ifall hon fick tjänsten. Alhassani säger i en telefonintervju med Feministisk perspektiv att hon ser sin slöja som en del av sin identitet. Att ta av slöjan är inget alternativ för henne.
– Under rekryteringsprocessen sade de att jag hade alla nödvändiga kompetenser för arbetet. Men jag kände faktiskt en slöjbärande som arbetar på SAS som trafikassistent och då antog jag att min slöja skulle inte uppfattas som hinder för att få ett jobb.
Fredrik Henriksson, presschef på SAS uppger till Ekot att företaget ändrade uniform-policyn i höstas och att resenärer vill se medarbetare med ”likadana kläder”. Vidare säger han också att de personer som anställts före ändringen inte kommer att påverkas.
Aye Alhassani säger bestämd att det inte stod någonting om just slöja och någon ny klädpolicy på SAS hemsida innan hennes fall uppmärksammades.
– De lade till detta efter händelsen, även om de hade redan denna policy så stod det ingenting om det på sidan, säger Alhassani.
I den senaste annonsen för tjänsten som trafikassistent hos SAS inför sommaren 2017 ges ingen information om klädpolicyn eller förbud mot religiösa symboler. Det enda som nämns vad gäller klädsel är att: ”Tatueringar och piercingar måste kunna döljas av uniformen”.
Enligt Dagens nyheter (DN) kommer Diskrimineringsombudsmannen (DO) inleda en utredning av ärendet. Clas Lundstedt, pressansvarig på DO, säger att det sker efter att DO tagit del av information om fallet via nyheter.
– SAS har ju hänvisat till en neutralitetspolicy som ger arbetsgivaren rätt att under vissa omständigheter förbjuda religiösa, politiska och filosfiska symboler hos arbetstagare. Innan vi har gjort tillsynen kan vi inte uttala oss om det kan vara fråga om diskriminering eller inte, säger han till DN.
På sin Facebook skriver Aye Alhassani att:
”Den 14 mars i år fattades ett beslut i EU domstolen som nu gör det möjligt för arbetsgivare att neka arbete eller avskeda kvinnor som bär slöja. I domen diskuteras det att det finns ett problem med religiösa symboler, i förhållande till neutralitetsprincipen. Vad vi lär oss av denna dom är att den muslimska kvinnan stängs ute ur arbetslivet pågrund av hennes val till att bära slöja. Mitt fall är en konsekvens av EU-beslutet i svensk kontext”.
Fallet har fått stor uppmärksamhet i sociala medier. På #SASHijabban pågår debatt om fallet.