Startsida - Nyheter

Små steg framåt för kvinnor och idrott i Saudiarabien

Under året har flera steg framåt tagits i Saudiarabien kring kvinnors möjlighet att idrotta och delta i idrottsvärlden. I början av året blev det klart för kvinnogym, i somras meddelade utbildningsdepartementet att flickor ska få idrotta på skoltid. Under hösten har landets första basket- och fotbollsturneringar hållits och från och med nästa år ska kvinnor få tillträde till tre av landets idrottsarenor.

För första gången någonsin anordnades i onsdags en fotbollsturnering för flickor i Saudiarabien, turneringen gick av stapeln på en privatskola i staden Jeddah. Sex lag deltog:

– Vi ser fram emot att få följa våra dröm om att representera landet i turneringar utomlands. Vi känner att vi nu är närmare det än någonsin tidigare tack var stödet som idrott åtnjuter i Saudiarabien, sade fotbollsspelaren, och tränaren för laget King’s united, Reema Al Abdullah, till Gulf news innan turneringen.

Det är första gången någonsin en officiell fotbollsturnering för flickor anordnas i landet, och turneringen ägde rum bara dagar efter att landets första basketturnering arrangerades, även den i Jeddah. I Jeddah finns också basketlaget Jeddah united som bildades redan 2003. Saudiarabiens fotbollsspelare ligger dock långt efter i utvecklingen inom idrottsvärlden, jämfört med sina grannländer i Gulfen.

– Jämförelsen med andra GCC-länder (Gulfrådet) är ofördelaktig eftersom saudiska kvinnor som spelar fotboll inte har grundläggande teknik till skillnad från andra Gulfländer där experter och specialister, inklusive tränare, taktiker och läkare jobbar med damlagen, sade Reema Al Abdullah.

”Rätt till idrott en MR-fråga”

Idrott för flickor, och kvinnor, har länge mötts av starkt motstånd i Saudiarabien. 2012 var första gången Saudiarabien någonsin lät kvinnor representera landet i OS. Löparen Sarah Attar och judokan Wujdan Shaherkani var inte kvalificerade men fick slutligen wild cards för att kunna representera sitt land – som var det sista i världen att tillåta kvinnor i OS. På grund av det sena beslutet hade de bara ett par veckor att förbereda sig på. Flera framsteg har gjorts sedan dess. Förra året etablerade motsvarande idrottsdepartementet, General authority of sports, en avdelning för kvinnors idrottande som leds av prinsessan Reema Bint Bandar Al Saud, och i oktober i år blev det klart att hon också blir den första kvinnan i landet att leda ett idrottsförbund för både damer och herrar. Förra året drevs också en uppmärksammad kampanj i sociala medier för att att alla flickor i landet skulle få rätt till skolidrott. Sedan 2013 kan flickor i privatskolor idrotta om de klär sig modest och i enlighet med sharia. Och i juli i år meddelade landets utbildningsdepartement att även statliga skolor ska erbjuda gymnastik på schemat.

Departementet förklarade att beslutet togs för att kunna uppnå de mål som finns med i regeringens vägkarta för tillväxt och utveckling, Vision 2030. Tanken är att kvinnor för att kunna bidra till samhällsutvecklingen också måste må bättre och därför börjar idrott nu uppmuntras i större utsträckning för flickor och kvinnor. Människorättsorganisationen Human Rights Watch välkomnade i somras beslutet men underströk att idrott och sport handlar om mänskliga rättigheter. ”Den här reformen, som borde ha kommit för länge sedan, är helt avgörande för saudiska flickor som har nekats sina grundläggande mänskliga rättigheter som träning, att vara med i lag, och de långsiktiga hälso-, ekonomiska- och utbildningsmässiga fördelarna av idrottande”, sade HRW:s Minky Worden då. Under hösten blev det också klart att kvinnor kommer att som åskådare få tillträde till tre idrottsarenor i landet med början av 2018.

Trots framstegen så saknas mycket infrastruktur. Till exempel måste fotbollsspelare själva finansiera sin idrott. Lag måste antingen betala ur egen ficka eller hitta bidragsgivare för att kunna träna, och när de ska spela match måste de själva hyra en arena. Det har heller inte varit möjligt för kvinnor att träna på gym, men i februari i år blev det klart att kvinnogym skulle öppnas på många ställen. Ett av skälen till det är att många saudiska kvinnor är överviktiga, delvis på grund av att de inte haft möjlighet att röra på sig. Enligt en studie från 2015 är över 70 procent av kvinnorna i Saudiarabien inaktiva, och 44 procent av de saudiska kvinnorna är överviktiga, att jämföra med 26 procent av de saudiska männen. Fetma och följdsjukdomar som diabetes har ökat kraftigt på senare år, och detta är särskilt tydligt bland kvinnor och flickor. Idrottsförbudet skadar och försämrar deras hälsa och en följd av detta är ökad dödlighet bland kvinnor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV