”Israel bygger kontinuerligt nya bosättningar, trots att det strider mot internationell rätt. Även den mur som Israel byggt på palestinsk mark, och som stänger av palestiniernas möjligheter att röra sig, strider mot folkrätten”, skriver Jaime Gómez i ett inlägg för att uppmärksammar Internationella dagen för solidaritet med palestinska folket, som infaller i dag.
Konflikten mellan Israel och Palestina har en lång historia. Efter andra världskriget slogs det fast att den judiska staten Israel skulle upprättas. Platsen blev Palestina, med argumentet att det judiska folket hade rötter i området.
Den 29 november 1947 antog FN:s generalförsamling resolution 181 (II), känd som partitionsresolutionen. Resolutionen föreskrev etableringen av en ”judisk stat” och en ”arabisk stat” i Palestina, med Jerusalem som en corpus separatum under en särskild internationell regim. Av de två stater som skulle skapas enligt denna resolution har endast en, Israel, hittills kommit till. Detta trots protester från den arabiska världen då Palestina sedan länge var bebott av palestinier.
I samband med att Israel bildades tvingades hundratusentals palestinier på flykt. Samma år antog FN resolution 194 som fastslår palestiniernas rätt att återvända. Israel har ännu inte respekterat denna resolution och fortsätter förvägra de palestinska flyktingarna rätten att återvända. I dag finns cirka fem miljoner palestinska flyktingar runt om i världen, varav de flesta sedan generationer lever i flyktingläger.
1967 inleddes det så kallade sexdagarskriget då Israel ockuperade stora delar av Palestina. 1993 undertecknades Osloavtalet som gav begränsat palestinskt självstyre på Västbanken och i Gaza. Den palestinska stat som utlovades i Osloavtalet skapades dock inte, utan istället har Israels kontroll skärps genom ett växande antal vägspärrar som försvårar palestiniernas liv.
Israel bygger kontinuerligt nya bosättningar, trots att det strider mot internationell rätt. Även den mur som Israel byggt på palestinsk mark, och som stänger av palestiniernas möjligheter att röra sig, strider mot folkrätten. Sedan 2007 är Gaza under blockad, vilket FN konstaterat är orsaken till en allvarlig humanitär kris.
FN har antagit en rad resolutioner, som bland annat kräver israelisk reträtt från ockuperade områden. Israel är det land i världen som har underlåtit att uppfylla flest FN-resolutioner. Våld sker från båda sidorna i konflikten, men en lösning innebär en analys av maktrelationerna där Israel utgör den starka parten och ockupationen utgör grundproblemet.
I dag, på den Internationella dagen för solidaritet med palestinska folket bekräftar Feministiskt initiativ sin solidaritet med den palestinska folkets kamp och kommer att fortsätta verka för att:
-
Israels ockupation av Palestina upphör. Detta innebär att muren rivs, förstörelse av palestiniers bostäder upphör, vägspärrar monteras ner och att de illegala bosättningarna på palestinsk mark upphör
-
förnedring, rasism och dehumanisering av invånarna i Palestina upphör
-
Israel uppfyller FN:s resolution 194 som ger palestinierna rätt att återvända
-
Sverige inte bedriver handel med produkter som Israel producerar på ockuperad mark
-
Sverige ställer sig bakom det palestinska initiativet BDS (bojkott, deinvestering och sanktioner mot Israel)
-
lokala kvinnorättsorganisationer alltid deltar i förhandlingar om Palestinas framtid samt i uppbyggandet av ett demokratiskt samhälle
-
ett postkolonialt perspektiv är implementerat i förhandlingar om Palestinas framtid