Startsida - Nyheter

Sprututbytesmottagning börjar behandla hepatit C

Sprututbytesmottagningen i Stockholm börjar med behandling av kronisk hepatit C. Också Malmö planerar att inom kort dra igång. Sedan starten för tre veckor sedan har tre patienter som injicerar droger fått påbörja behandling.

– Det känns fantastiskt, för vi har ju sett behovet, säger Martin Kåberg, medicinskt ansvarig läkare på sprututbytesmottagningen, till Läkartidningen.

Han tror att det fortfarande finns en viss skepsis i sjukvården att behandla patienter som är aktiva i ett injektionsmissbruk.

– Man måste förstås ta hänsyn till patientens förmåga att ta emot behandlingen. Men av de ungefär 60 procent av våra patienter som har en aktiv, smittsam hepatit C tror jag att jag skulle kunna behandla hälften relativt problemfritt, säger Martin Kåberg som till en början räknar med att sätta en eller ett par patienter i veckan på behandling.

Efter årsskiftet kommer 50 patienter i Malmö att få behandling inom ramarna för en studie, enligt Marianne Alanko Blomé som är medicinskt ansvarig för sprututbytesverksamheten där.

– De kommer att följas under lång tid för att påvisa – och åtgärda – en eventuell reinfektion, säger hon och tillägger att alla i studien utöver behandling mot sin hepatit C också kommer att få träffa en beroendeläkare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV