Startsida - Nyheter

Stockholms filmfestival ordnar samtal om sexism och trakasserier

Efter vågen av vittnesmål om sexuella trakasserier anordnar Stockholms filmfestival ett samtal om hur den patriarkala kulturen i filmvärlden kan brytas. Men samtidigt är festivalen ännu inte själv jämställd, då 70 procent av långfilmerna är regisserade av män.

Den 8 november startade den 28:e upplagan av Stockholms filmfestival som kommer att pågå till och med den 19 november och bland annat visa 150 premiärer. Men efter vågen som kommit av #metoo, och inte minst de hundratals svenska skådespelare som vittnade om övergrepp kommer festivalen även att satsa på ett stort samtal om sexuella kränkningar inom film och kultursfären. Tillsammans med Women in film & TV) och kvinnonätverket Heja Livet arrangeras ett samtal där Anna Serner, VD, Svenska Filminstitutet, Zoë Que, regissör och filmfotograf, Emely Crona Stenberg, grundare Heja Livet, Josefine Tengblad, dramachef, TV4, Anna Velander Gisslén, WIFT och Daniel Bramme, exekutiv producent, Investor diskuterar villkoren för kvinnliga filmarbetare och patriarkala problem i filmvärlden. Samtalet hålls den 16 november och är öppet för alla som har industryackreditering hos festivalen.

– Vi ser fram emot att lyfta dessa viktiga frågor på Stockholms filmfestival och hoppas att det påskyndar absolut nödvändiga strukturella förändringar inom film- och kulturbranschen, säger festivalchef Git Scheynius i ett pressmeddelande.

Samtidigt som Stockholms filmfestival lyfter problematiken med patriarkal kultur visar en granskning från Stockholms feministiska filmfestival att endast 34 procent av filmerna är regisserade av kvinnor. Trots att det är en förbättring, jämte förra året med 6 procentenheter, visar det tydlig på männens makt inom filmen. Stört är ojämställdheten inom kategorin långfilmer, där 70 procent av filmerna är regisserade av män.

– Att Stockholms filmfestival förbättrat representationen av kvinnliga filmskapare i årets program visar att ett medvetet och aktivt arbete för jämställdhet ger resultat. Nu hoppas vi att festivalen fortsätter arbetet så att de nästa år kan presentera ett jämställt filmutbud, säger Stephanie Thögersen, festivalchef på Stockholms feministiska filmfestival i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV