Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att svensk domstol ska ges möjlighet att döma för köp av sexuell tjänst oavsett var i världen brottet begås. Samtidigt föreslår regeringen skärpta straff för de som utnyttjar barn genom köp av sexuell handling.
I ett pressmeddelande konstaterar regeringen att det enligt undersökningar i stor utsträckning är utomlands som svenska medborgare, och personer bosatta i Sverige, köper sexuella tjänster. Redan i dag är köp av sexuell tjänst kriminaliserat i svensk lag även när det begås utomlands. Eftersom svensk domstol ännu inte är behörig att döma när gärningen inte är kriminaliserad i landet där brottet begås kan dock handlingen inte straffas.
Enligt regeringens förslag ska detta krav på så kallad dubbel straffbarhet tas bort den 1 juli 2018. Regeringen föreslår också skärpta straff vid köp av sexuell handling från barn, så att minimistraffet blir fängelse och inte som nu böter. Straffskärpningen ger tillgång till fler verktyg för poliser som arbetar med att bekämpa dessa brott.
S-kvinnor, som länge drivit frågan om förbud av sexköp, anser att alla som utnyttjas i prostitution ska ges brottsofferstatus. S-kvinnor vill också stärka stödet till de utsatta och pekar på behovet av att ge riktat stöd ges till hbtq-personer, samt stärka det förebyggande arbetet.
Viktiga signaler
S-kvinnor framhåller i ett pressmeddelande att Sverige var först i världen med en lagstiftning som gör det kriminellt att köpa, men inte sälja, sexuella tjänster och att lagen förändrat synen på sexköp över hela världen:
”Även på EU-nivå slås fast att kriminalisering av sexköp är det mest effektiva sättet att lägga ansvaret där det hör hemma – hos förövaren.”
Sexualbrottsutredningen som blev klar förra året och föreslog att sexualbrottslagstiftningen skulle skärpas på en rad områden, avrådde från att kriminalisera sexköp utomlands. S-kvinnor ifrågasatte detta i ett remissvar och välkomnar nu regeringens förslag på lagändringar:
– Äntligen. Det är på tiden att vi tar nästa steg för att stoppa den globala sexhandeln. Det här är helt rätt beslut och det sänder ut viktiga signaler. Att köpa en annan människas kropp för sina egna behov kan vi aldrig tillåta, oavsett om det sker innanför eller utanför Sveriges gränser, säger Carina Ohlsson, S-kvinnors ordförande.
”Borde vara självklart”
Än så länge finns det inte majoritet för lagförslaget i riksdagen och flera remissinstanser var kritiska till lagändringen. Simon Häggström, polis specialiserad på att bekämpa brott inom prostitution och människohandel, ifrågasätter motståndet på sin Facebook-sida:
”Jag har i olika sammanhang mött företrädare för de flesta riksdagspartier och diskuterat dessa frågor. Samtliga säger sig vilja avskaffa det som kallas för det moderna slaveriet. I min värld är det en självklarhet att utnyttjandet av dessa kvinnor är lika stort oavsett om sexköpet sker i en lägenhet i Sverige eller på en bordell i Tyskland. Man kan tycka att det vore en självklarhet att kriminalisera svenska medborgares sexköp utomlands. Men faktum är att flera av riksdagspartierna är emot denna kriminalisering och detta förslag kommer inte att gå igenom om inte åtminstone ett ytterligare parti ändrar ståndpunkt i frågan. Låt oss hoppas att så sker.”
I en intervju med Sveriges radio beskriver justitieminister Morgan Johansson (S) bekämpningen av global människohandel som en av regeringens viktigaste prioriteringar och lagförslaget som ett led i det arbetet som han hoppas ska ge avskräckande effekt:
– Det är helt enkelt fel att köpa sex, och om du gör det, så bidrar du till den omfattande globala handeln med kvinnor och barn.