Startsida - Nyheter

Stressigt arbetsliv oroar kvinnor på landsbygden mest

Kvinnor är mer oroade av ökad stress i arbetslivet än män. Bland kvinnor från landsbygden i åldern 30-49 år, är hälften mycket oroade. Det är mer än i någon annan grupp, enligt en undersökning som Futurion, en tankesmedja som fokuserar på framtidens arbetsliv, har gjort i samarbete med SOM-institutet. Även när det gäller osäkra anställningsvillkor är kvinnor mer oroade än männen, och andelen är större bland de som har tidsbegränsade anställningar än bland de som är tillsvidareanställda.

– Kvinnor upplever i högre grad än män att de utsätts för stress i arbetslivet. Det kan bero på att stressen och arbetsbelastningen upplevs som större i kvinnodominerade yrken. En annan faktor handlar om att kvinnor tar ett större ansvar för familj och barn, enligt Futurions vd Ann-Therése Enarsson.

Undersökningen visar att människors oro för stress i arbetslivet är relativt hög, och kan jämföras med annan oro som mäts i SOM-institutet årligen, som hög bostadsbrist och organiserad brottslighet. Det finns inget tydligt samband mellan oron för ökad stress i arbetslivet och inkomst och utbildning,

Undersökningen visar att det saknas ett tydligt samband mellan oron för ökad stress i arbetslivet och inkomst och utbildning, men att oron för anställningsvillkoren är mindre bland högutbildade och höginkomsttagare än i andra grupper.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV