Startsida - Nyheter

Nyanlända kvinnor missgynnas i etableringssatsningar

Sveriges kvinnolobby granskar årligen det genomgående jämställdhetsperspektivet i budgetpropositionen. Årets granskning visar att etableringssatsningar för nyanlända missgynnar kvinnor i alla delar av etableringen. Skillnaderna är särskilt stora i de subventionerade anställningarna. Under förra året gick mindre än vart fjärde instegs- och nystartsjobb till en kvinna. Om utvecklingen inte vänds kommer gapet mellan kvinnor och män med stor sannolikhet att fortsätta vidgas och en stor grupp kvinnor att hamna utanför både arbets- och samhällsliv, konstaterar Sveriges kvinnolobby. Granskningen visar bland annat att färre än vart fjärde instegsjobb (23 procent) och nystartsjobb (22 procent) gick till en kvinna förra året. Av nya deltagare i snabbspåren under 2016 var 31 procent kvinnor och 69 procent män. Kvinnor har ofta aktiviteter på deltid. Inom instegsjobben arbetade var tredje kvinna halvtid eller mindre (34 procent).

– De subventionerade anställningarna är både de dyraste insatserna och de som i störst utsträckning leder till jobb. Att få nyanlända kvinnor tar del av dessa betyder att de inte får samma förutsättningar att bli ekonomiskt självständiga. För att jämna ut skillnaderna bör platser öronmärkas för kvinnor och subventionen höjas för den som anställer kvinnor, säger Clara Berglund, generalsekreterare på Sveriges kvinnolobby.

Sveriges kvinnolobby föreslår bland annat att regeringen öronmärker minst 40 procent av platserna till kvinnor i subventionerade anställningar, extratjänster, beredskapsjobb och praktikplatser, vilket motsvarar fördelningen av deltagare i etableringen i stort.

– Trots att det råder arbetsbrist inom kvinnodominerade sektorer, exempelvis vård och omsorg, görs inte motsvarande satsningar där. Mer resurser behöver tillföras offentligfinansierade verksamheter och fler jobb behöver skapas, särskilt för kvinnor som har kort eller ingen utbildning. I vårbudgeten har regeringen chans att ta det första steget för att rätta till snedfördelningen, säger Clara Berglund.

Sveriges kvinnolobby konstaterar samtidigt att budgeten för 2017 innehåller mer könsuppdelad statistik och mer jämställdhetsanalyser än tidigare: ”Det är tydligt att regeringens arbete med jämställdhetsbudgetering har haft effekt”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV