Lagrådet har nu lämnat sitt utlåtande till regeringens förslag för att göra FN:s konvention om barnens rättigheter till svensk lag. Lagrådet finner förslaget dåligt genomarbetat och alltför generellt hållet.
Flera av de förslag som regeringen lägger finns redan inkorporerade i andra lagar, och problemet är således inte att lagen saknas utan att den inte efterlevs, konstaterar Lagrådet:
”Under föredragningen har anförts som exempel på brister som Barnrättighetsutredningen har iakttagit när det gäller barns möjligheter att få komma till tals att det ofta inte förs samtal med barn, trots att det inom tre av fyra kartläggningsområden finns särskilda bestämmelser om att barnet ska ges möjlighet att framföra sina åsikter. Det kan betvivlas att lagefterlevnaden blir bättre om det införs ytterligare ett lager av bestämmelser.”
Lagrådet menar att konventionens artiklar är allmänt hållna och utformade på ett sätt som gör det svårt att applicera dem på enskilda fall. Därtill kommer oklarheter om hur dessa bestämmelser förhåller sig till andra, befintliga delar av lagstiftningen. Det försvårar införlivningen av konventionen i svensk lag.
Dessutom anser lagrådet att förslaget inte ger tillräckligt stöd för hur lagen ska tolkas, eftersom den kommer att beröra ett stort antal personer i samhället, som har kontakt med barn och överser barns rättigheter. Att låta en tolkning växa fram genom rättstillämpning, alltså genom prejudicerande domar, blir otympligt.
Ett annat stort problem är att en färdig och definitiv översättning av FN:s barnkonvention till svenska inte ännu är komplett, vilket gör att Lagrådet inte ens har kunnat ta del av lagförslaget i dess slutgiltiga version.