Startsida - Nyheter

Tories förlorar egen majoritet i brittiska parlamentet

Tories partiledare och Storbritanniens premiärminister Theresa May utlyste nyval för att stärka sin position inför förhandlingarna om EU-utträde, som inleds den 19 juni. Nu har partiet i stället förlorat sin majoritet i parlamentet, samtidigt som den mer eller mindre uträknade Labourledaren Jeremy Corbin, gick starkt framåt.

Läget är nu så jämnt att det blir svårt för Theresa May att bilda regering, och misslyckandet väcker spekulationer om hennes avgång. Men Tories är fortfarande största parti, och May är enligt BBC inställd på att bilda regering. Med stöd av konservativa nordirländska Demokratiska unionistpartiet (DUP) finns möjlighet att skapa en majoritet i parlamentet, men en mindre sådan än vad Tories ledamöter själva hade före nyvalet.

Samtidigt som valresultatet beskrivs som oväntat och besvärande och har fått pundet att falla, välkomnas det av Women’s equality party (WEP), som ställde upp med sju kandidater i sitt första parlamentsval.

– När vi startade partiet sa vi att ”väljare vill inte ha politik som vanligt”. Vi pekade också på ett samförstånd kring progressiva värden som överskrider partigränser men ständigt hämmas av gammaldags partipolitik. Om det här valet har bevisat något, så är det vidden av aptiten för de värdena och för en ny politik, säger Catherine Mayer, ordförande och medgrundare av partiet.

– Utgången av det här valet betyder att alla partier som vill genomföra mandatet för de värdena nu måste följa vår ledning och fokusera på att hitta sätt att arbeta tillsammans.

Valdeltagandet var högre än det brukar bland unga, enligt Sky news uppskattas 72 procent 18-24-åringar ha röstat vilket är den högsta siffran sedan 1992. 2001 gick endast 39 procent från den åldersgruppen till valurnorna.

Och rekordmånga kvinnor har valts in i det brittiska parlamentets underhus, minst 207 rapporterar the Guardian. Tidningen konstaterar att det var först 2015 som summan av antalet kvinnor bland parlamentsledamöterna genom landets historia överskred antalet män i ett enda sittande parlament.

– Antalet kvinnor bland parlamentsledamöterna har för första gången brutit 200-barriären. Men medan detta innebär framsteg kvarstår faktum att endast 32 procent av våra parlamentsledamöter är kvinnor, en ökning från 30 procent före valet. Vi rör oss framåt i snigelfart och det här är pinsamt sakta, säger Sam Smethers, generaldirektör för anrika kvinnorättsorganisationen Fawcett Society.

UPPDATERING: Premiärminister Theresa May bildar regering med nordirländska DUP, ett nationalkonservativt parti som motsätter sig könsneutrala äktenskap och är starkt emot aborträtten.

Partiet står också för en mjukare hållning till Brexit, som blivit en prestigefråga för Theresa May, och kan komma att kräva eftergifter från det konservativa partiet i utbyte mot stöd i brexitfrågan.

Brexit leder till särskilda utmaningar för Nordirland som delar en landgräns med EU-landet Irland, och frågan om avtal med Irland väntas bli en av de svåraste under brexitförhandlingarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV