Nästa vecka delas Katarina Taikon-priset ut för andra gången. Priset är på sammanlagt 100 000 kronor varje år och instiftades 2015 av Stockholms stad för att hylla insatser för mänskliga rättigheter. I år delas priset av två personer och en rörelse med följande motiveringar:
#Vistårinteut
Rörelsen har på ett imponerande sätt mobiliserat och skapat opinion kring ensamkommande barn och ungas situation. #Vistårinteut går emot den växande främlingsfientliga vågen i samhället för att ge barnen ett värdigt liv. I ett samhällsklimat som alltmer präglas av högre murar är rörelsen en lysande fyr i kampen för mänskliga rättigheter.
Fred Taikon
Genom att ihärdigt och framgångsrikt drivit frågan om Skånepolisens register över romer har han givit många romer upprättelse. Fred har mobiliserat och visat att det går att få rätt i en juridisk process i ett sammanhang där många avstår att anmäla brott mot de mänskliga rättigheterna av brist på förtroende för systemet. Fred har sedan 1960-talet kämpat för romers kultur och rättigheter i Stockholm.
Maria-Teresa Asplund
Genom sin knutna näve vid en nazistdemonstration blev hon en känd symbol för kampen mot rasism. Maria-Teresas mod lämnar avtryck och ingjuter styrka i en tid där organiserade nazister normaliseras och ges tillträde till fler och fler sammanhang. Hon är en Stockholmsprofil som nästan alltid är på plats när det hålls manifestationer till försvar av mänskliga rättigheter, mot orättvisor och för allas lika värde.
Prisetutdelningen sker i samband med en ceremoniell lunch i Stockholms Stadshus den 3 oktober – den dag då Katarina Taikons Zigenerskan utkom 1963. Första Katarina Taikon-priset delades ut 2016 till människorättskämpen Hans Caldaras och den ideella föreningen Läkare i världen.