Startsida - Nyheter

Trump och Netanyahus planer för Jerusalem möter motstånd

”Erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad och omplaceringen av amerikanska ambassaden är ett flagrant brott mot grundläggande principer i internationell rätt och en direkt och avsiktlig överträdelse av USA:s förpliktelser gentemot ett flertal bindande resolutioner från FN-säkerhetsråd”, skriver International federation for human rights (FIDH) i ett uttalande. FIDH och dess partnerorganisationer (Palestine Al Haq, Al Mezan center for human rights, Al Marsad arab human rights centre in Golan Heights) uppmanar världens alla stater att respektera internationell rätt och EU att stödja palestinierna i kampen för självbestämmande.

I ett möte med EU-ländernas 28 utrikesministrar på måndagen sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att EU ska sluta dalta med Palestina och istället göra som president Trump, som enligt honom är en sanningssägare och lägger fakta på bordet, rapporterar Haaretz.

EU har meddelat Israel att unionen inte kommer att följa Trumps exempel och står fast vid en tvåstatslösning. Netanyahu har fått ett tydligt och enigt budskap, sade EU:s utrikeschef Federica Mogherini vid en presskonferens efter Netanyahus besök.

Inget av medlemsländerna visade stöd för Trumps beslut vid mötet och ingen utrikesminister har visat intresse att flytta sin ambassad till Jerusalem, enligt Reuters som refererar till Sveriges utrikesminister Margot Wallström. Hon tvivlar på att något annat land än USA skulle flytta ambassad till Jerusalem.

Europeiska ledare som franska premiärministern Emmanuel Macron fördömer Trumps beslut, enligt SVT, och säger att det strider mot internationell rätd.

14 av de 15 ledamöterna i FN:s säkerhetsrådet fördömde i ett extrainsatt möte på fredagen USA:s beslut att flytta sin ambassad och erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Arabförbundets sammanträde i Kairo under lördagen uppmanade Trump att ta tillbaka sitt beslut som enligt förbundet saknar juridisk konsekvens och istället ökar motsättningar och konflikter i regionen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV