Startsida - Nyheter

Dilek Öcalan riskerar att gripas inför folkomröstning i Turkiet

Dilek Öcalan är parlamentsledamot i Turkiet för det oppositionella Folkens demokratiska parti (HDP). Hon är kusin till kurdiska ledaren Abdullah Öcalan och folkvald 2015 från staden Urta. På grund av förföljelserna av HDP-politiker har Vänsterpartiets riksdagsgrupp Rossana Dinamarca är Dilek Öcalans hotas av arrestering när som helst.

– Dilek Öcalans situation och alla andra demokratikämpar är allvarlig. De riskerar när som helst att arresteras men trots den vetskapen kämpar de vidare med sitt arbete för demokrati, jämlikhet och fred. Ett mod som jag beundrar. Då språket inte är på vår sida har vi inte haft direkt kontakt, men vi har gett varandra hälsningar via en person som jobbar med detta fadderskap mellan vänsterpartiet och HDP.

Nyligen godkände det turkiska parlamentet en grundlagsändring som utökar presidentämbetets makt och ger Erdogan rätt att tillsätta och avsätta ministrar och myndighetschefer, utse en majoritet av landets viktigaste domare och styra genom dekret. Samtidigt avskaffas premiärministerposten och parlamentets möjligheter utkräva ansvar av regeringen och presidenten minskar. Innan grundlagsändringen kan träda i kraft återstår också en folkomröstning, som ska äga rum i april.

Enligt Dinamarca förklarar folkomröstningen att massaresteringarna pågår just nu, som ett sätt för Erdogan fängsla och skrämma oppositionen inför folkomröstningen:

– Dessa arresteringar saknar juridiska grunder och är politiska. Det är ett hårt slag mot demokratin och en direkt order från president Erdogan. HDP:s framgångar i förra valet där de klarade av världens största valspärr och lyckades ta sig in i parlamentet satte käppar i hjulet för den maktgalne Erdogan.

Om Dilek Öcalan blir gripen kommer Rossana Dinamarca uppmana alla som kan rösta i Sverige att rösta som Öcalan själv skulle ha gjort om hon kunnat, det vill säga nej till grundlagsändringen.

– Det är viktigt att vi alla uppmärksammar dessa godtyckliga arresteringar mot folkvalda politiker, och Erdogans förtryck mot kurderna och alla oliktänkande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV