Startsida - Nyheter

Tusentals vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp

Sedan det kommit fram att ett stort antal kvinnor blivit utsatta för våldtäkt, sexuella övergrepp och ofredanden av den amerikanska filmproducenten Harvey Weinstein drog skådespelaren Alyssa Milano i söndags igång en nätkampanj med hashtaggen #metoo. Redan för tio år sedan drog den svarta kvinnan och aktivisten Tarana Burke igång en rörelse med samma ord för att ”ena de som blivit utsatta för sexuella övergrepp”, skriver Ebony.

Genom kampanjen som nu sprids på sociala medier kan framförallt kvinnor och transpersoner berätta att de också varit utsatta för sexuella övergrepp och på så sätt visa hur omfattande och strukturellt problemet är. Över 30 kvinnor har anklagat Weinstein, under många år en av de mäktigaste producenterna i Hollywoods filmindustri.

”Sexuella trakasserier och övergrepp på arbetsplatsen handlar inte bara om Harvey Weinstein. Det måste till en allmän förändring och vi måste förbättra situationen för kvinnor överallt”, skrev Milano förra veckan i en kommentar, rapporterar CNN.

I Sverige har fenomenet spridit sig på sociala medier och bland annat artisten och konstnären Björk Guðmundsdóttir, känd under sitt artistnamn Björk, har vittnat om att hon utsatts för sexuella trakasserier av en regissör.

”Det gick upp för mig att det är en universell sak att en filmregissör kan beröra och trakassera sina skådespelerskor som det passar honom själv, och att filmvärlden tillåter det”, skriver Björk på sin Facebooksida.

Under kampanjen #prataomdet som inleddes 2010 berättade skribenten Cissi Wallin att hon blivit drogad och våldtagen av en känd journalist, en händelse som hon polisanmälde 2011. Nu, inspirerad av #metoo-kampanjen, namnger hon på Instagram personen som våldtog henne.

”Det är toppen av isberget. En glimt av den enorma patriarkala tystnadskultur som råder. Män med makt. Hur de tillåts hålla på. I åratal. Hur många kvinnor kan de utsätta innan de förlorar sina fina positioner? Hur kan chefer, kollegor och vänner som mycket väl vet vad som pågått/pågår hålla dessa as om ryggen?”, skriver Wallin på Instagram.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV