Startsida - Nyheter

Två syriska regimkritiker – mor och dotter – mördade i Turkiet

Shaza Barakat, syster till den mördade Orouba Barakat, och moster till Halla Barakat, skrev natten till fredagen att de båda hade knivhuggits till döds. Halla Barakat, 22 år, och journalist och hennes mamma Orouba Barakat hade i över 30 år kämpat mot den syriska regimen. I en artikel i Göteborgsposten beskrivs hur Orouba Barakat lämnade Syrien redan på 1980-talet i samband med de protester som riktades mot regimen då. Tidningen Journalisten skriver att Orouba Barakat ”var tidigare medlem i Syriens nationella råd, en syrisk sammanslutning av oppositionsgrupper med målet att avsätta landets president Bashar al-Assad.”

En ytterligare tragisk aspekt på morden är att de två mördade var släkt med Deah Barakat som mördades tillsammans med sin fru Yusor Mohammad Abu-Salha och hennes syster Razan Mohammad Abu-Salha mördades av en granne, Craig Stephen Hicks i Chapel Hills i USA 2015. Polis har sagt att motivet hade att göra med en dispyt om parkering något som de mördades familjer kraftigt har ifrågasatt. I en artikel i Time förra året skrev Mohammad Abu-Salha och Farris Barakat, pappor till de mördade att beskriva ”det hatfyllda mordet” av deras barn som en pågående parkeringsdispyt ”är som att återberätta Rosa Parks kamp för medborgerliga rättigheter som en ’pågående dispyt över ett bussäte’”. Bland annat hade Yusor Mohammad Abu-Salha sagt till sin pappa innan mordet att hon var rädd för Craig Stephen Hicks eftersom han ”gillar inte hur vi ser ut”.

Efter trippelmordet var det Deah Barakats syster Suzanne Barakat som vid en presskonferens talade till världen och uppmanade myndigheterna att utreda morden som hatbrott. Nu skriver Suzanne Barakat på Facebook om mordet på Orouba Barakat och Halla Barakat att de båda var tongivande aktivister inom oppositionen mot Assad-regimen, som ”stod upp mot makten” och som spred ”kunskap och information om regimens grymheter”. ”I dag [torsdag] hittades Dr. Orouba Barakat och hennes dotter Halla Barakat mördade i sin lägenhet i Istanbul. Inte i krigshärjade Syrien. Inte i Chapel hill. Utan i Istanbul. Detaljer [om mordet] håller fortfarande på att komma fram, men man tror att de mördades av regimen.”...”Hur många fler av min älskade familj kommer jag att förlora till hat och våld? Vi är inte trygga någonstans”, skriver Suzanna Barakat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV