Startsida - Nyheter

#tystnadtagning vittnar på scen

Under söndagen och måndagen samlades skådespelarröster i städer över hela landet för att vittna om sexuella trakasserier och patriarkal arbetsmiljö. Uppläsningarna var ett led i upproret #tystnadtagning när hundratals skådespelare gick ut i Svenska dagbladet i ett upprop om sexuella övergrepp inom scenvärlden.

Därefter har en mängd upprop följt och fler förväntas komma. I Stockholm samlades skådespelare under söndagskvällen på Södra teatern för för att läsa upp anonyma vittnesmål om övergreppen. Bland annat var kulturminister Alice Bah Kuhnke där för att lyssna.

– Det betyder att vi nu har chansen att göra något stort. Vi, du och jag, har chans att vara del av det stora skiftet, när vi faktiskt gick från vackra ord på papper till att faktiskt skapa förändring, säger hon till Aftonbladet.

– Tack för att ni mäktar med att sätta ord på övergrepp och förnedring. Tack för att ni synliggör förtryckande normer och strukturer. Tack för att ni inte värjer för att skapa dålig stämning. Tack för att ni är förbannade och modiga. Och tack för att ni organiserat er och inspirerat systrar i vitt skilda sektorer av samhället att samlas och ropa ”nej, nu är det nog”, säger hon när hon tar plats på scen för att själv tala.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV