Startsida - Nyheter

Ungdomar barrikaderade skolan i protest mot presidentvalet

Lycée Voltaire-skolan var en av flera i Paris som på torsdagen höll stängt i protest ”mot fascismens framgångar”, enligt AJ+ och dess reporter Ahmed Shihab-Eldin som intervjuade eleverna utanför skolan.

Elevaktivisterna barrikaderade ingången till gymnasieskolan Lycée Voltaire. Både elever och lärare uttryckte missnöje med situationen i Frankrike och oro över att Nationella frontens Le Pen kunde vinna valet, ”precis som Trump gjorde i USA”.

Eleverna sade att ungdomar är arga över orättvisorna i samhället, med polisbrutalitet som drabbar främst unga med brun och svart hudfärg (20 gånger mer än andra i samhället) och att en kandidat från ultrahögern kom vidare till andra omgången.

Allt detta medan motkandidaten är en ”miljonärsbankir” och inte heller något alternativ enligt de intervjuade. De talade om ett farligt val som handlar om ”Marine Le Macron”, resultatet blir det samma med båda kandidater. Ingen av presidentkandidaterna representerar de unga och de löser inga av problemen i landet, menade de som kom till tals.

De elever som talade med AJ+ menade att eftersom unga inte kan rösta och påverka valet alls, vill de genom protester visa missnöje med båda presidentkandidaterna och visa motstånd mot fascismens framgångar i landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV